Benim Anam da Babamda Sensin Komutanım!
Hayat boyu çok yanlışlara şahit oluruz. Bazen kızıyoruz içimizden. Bazen elimizden bir şey gelmiyor gibi Allah’a havale ediyoruz bu yanlış yapanları. Sanki Yaratan bizim emir erimizmiş gibi. Oysa Allah hata ve yanlış varsa onu, önce elinle , yapamıyorsan dilinle, onu da yapamıyorsan hata yapanı sevme diyor. Ama bizler ne zaman bize dokunmaya başlarsa o zaman olayın bilincine varıyoruz. Başkasına yapılan yanlışları ya görmezden geliyoruz, ya korkuyoruz. Ya da umursamıyoruz.
Bana dokunmuyorsa yılan bin yıl yaşasın der gibi.
Kendi cezasını çeksin deriz. Sözlerimiz de hazırdır. Bize niye yanlışlık yapılmıyor gibi…
Sanki biraz bencilleştik. Bencillik er veya geç bizi yakacaktır. Başlangıçta romantik duygular veya nostaljik duygular oluştursa da, Ateş er ve ya geç bizi de yakacaktır.
Zaman odur ki,
Olay tamamen yabancı ülkede geçmiştir. Komutanın çok sevdiği ve güvendiği özel postası Mayk, komutanının karşısına geçmiş, arkadaşı Hans’ı şikayet etmektedir.
-Komutanım, şikayet iyi bir şey değil ama, ben Hans’tan şikayetçiyim.
-Ne oldu. Ne yaptı.
-O beni döğdü.
-Tamam. Sen şimdi git. Ben onun cezasını veririm.
-Ama komutanım, hem döğdü, hem de söğdü.
-Tamam evladım. Ben onun gereken cezasını veririm
-Benim anam babam yok. Hans, onlara da kötü küfürler etti.
-Oğlum, benim de anam babam yok. Allah Merhamet etsin. Sen şimdi git ben onun cezasını veririm.
Derdini anlatamayan Mayk, son olarak der. ‘Komutanım benim anamda, babamda sensin.’
Bunları duyan, haliyle kendisine de küfür edildiğini anlayan Komutan, kükrer:
-Çabuk bana Hans’ı çağırınnn!
Fıkradan anladıklarımız
- Kötü olan bir şey her zaman kötüdür. Kötü olabilmesi için ille de bizi olumsuz etkilemesi gerekmiyor. Vicdanı yaralayan her şey kötüdür.Nerede ne yanlış varsa ilk duyduğumuzda veya gördüğümüzde onu düzeltmek için mücadeleye başlamak gerekir. Eğer pisliği kurutmaz isek, oradan çoğalan sinekler, bir zaman sonra bize de zarar verecektir
- Bize dokunmayan yılan bin yaşasın veya her koyun kendi bacağından asılır sözleri Yahudi sözleridir ve toplumları bozmak için yaygınlaştırılmıştır. Bir evin önündeki leş yedi mahalleyi rahatsız eder. Zamanla yanlış yapılan her şey bumerang gibi bizi de saracaktır.
- Eğer birileri bize bir durumdan yakınıyorsa acizdir. Ve bizi güçlü görmüştür ki anlatır derdini. Onun derdiyle dertlenmek erdemdir.
- Bize yapılmasını istemediğimiz bir şeyi başkasına yapmamalı ve yapılmasına da müsade etmemeliyiz.
- Lider insanların veya tebasının yanında olmalı ve adaleti öncelik bilmeli ve uygulamalıdır.