Kediler Hakkında Genel Bilgiler
70’ten fazla kedi ırkı olduğu tahmin edilir. Eski çağlara dayanan( Yaklaşık 10 bin yıl önceye) evcil kedi cinsi 2 taneydi.
Bunlar;
1.Mısır Mau’su
2. ve Habeş kedisidir.
Kuruluşlar kendi standartlarına göre bu 70 sayısını düşürür ve çıkarır. Haliyle çok cins ve kedi türü vardır. Karışık cins kediler tipik olarak tüylerinin uzunluğuna ve rengine göre sınıflandırılır. Örneğin, gri, siyah, kahverengi, beyaz, patiska ve kaplumbağa kabuğu gibi renkleri olan kısa, orta ve uzun tüylü kediler vardır.
Bir kedi seçerken kürk uzunluğu önemli bir husustur, çünkü daha uzun tüylü kediler, evin içinin kıllanmasını önlemek ve fazla kılları ortadan kaldırmak için daha fazla taramak gerektirir. Uzun tüylü kediler de tüy yumaklarına daha yatkındır.
Pek çok safkan kedi ırkının kendine has özellikleri vardır. Örneğin, Habeş kedisi aktif, yüksek enerjili bir cins iken, İran ve İskoç Kıvrımı kedileri genellikle daha sakindir. Siyam kedileri çok zekidir ancak genellikle daha fazla dikkat gerektirir ve görmezden gelindiğinde yüksek sesle miyavlama eğilimindedir duygusaldırlar. Seçiminizi yapmadan önce çeşitli ırkların özelliklerini araştırmak gerekir. En tanıdık kediler, aslında farklı ırkların karışımları evcil uzun tüylü kedilerdir.
Kedi ırkları görünüm, tüy uzunluğu ve diğer özellikler bakımından farklılık gösterir, ancak boyut olarak genelde az farklılık gösterir. Ortalama olarak, en küçük ve en büyük evcil kedi ırkları arasında çok az farklar vardır.
Kediler köpeklerin sahip olduğu hızlı metabolizmaya sahiptir, bu da insanlarınkinden daha yüksek bir kalp hızı (insanların 2 katı kalp hızına sahiptir.), solunum hızı ve sıcaklık ile sonuçlanır.
Kediler genellikle köpeklerden daha uzun yaşar. (18-20 yaşına kadar bakım durumuna göre yaşar.)
Kediler, kendilerini soğutmaktansa ısıyı korumakta daha iyidirler, ancak geniş yüzey alanlarına göre küçük boyutları, köpeklere göre daha etkili soğutma sağlar. Kediler dış radyasyon yoluyla ısı kaybederler. Buharlaşarak soğumaya yardımcı olan bazı ter bezleri vardır ve kürklerini yalamak bu süreci daha da iyileştirir. Isı, köpeklerde olduğu kadar etkili bir soğutma yöntemi olmasa da, nefes nefese kalma yoluyla da kaybedilir. Kediler genellikle günün sıcaklığından korunmak için karanlık ve serin yerler ararlar.
Tüm hayvanlarda olduğu gibi, kediler asla arabalara veya diğer sıcak, kapalı alanlara kapatılmamalıdır. Bu, sıcak çarpmasına ve ölüme neden olabilir. Kedilerin ter bezleri ayak altıdır ve sadece patilerinden terlerler
Kediler, insanlarla aynı 5 duyuya sahiptir, ancak çok farklı derecelerde. Bazı duyular insanlardan çok daha iyi gelişmiştir. Bizler gibi rüya görebilirler.
Kedilerin daha keskin bir görmesi vardır; köpeklerden çok daha ayrıntı görebilirler. Gözün retinasının merkezinde yoğunlaşan, koni adı verilen belirli bir hücre türü, kedilere mükemmel görme keskinliği sağlar. Bu, avcı olarak hayatta kalmalarına yardımcı olan bir yetenektir ve olan hızı ve mesafeyi çok iyi hesaplamalarını da sağlar. Bununla birlikte, koni hücreleri renk görmeden de sorumlu olsa da, kedilerin renkleri görüp göremediği belirsizdir. Çoğunlukla bulanık gördüğü söylenir.
Köpekler gibi, kediler de loş ışığı toplamada iyi olan, çubuk adı verilen birçok retina hücresine sahiptir. Aslında, kediler loş ışıkta insanlardan 6 kat daha iyi görebilirler, bu da kedilerin karanlıkta görebildikleri efsanesine yol açar. Kedilerin gözlerinde tapetum lucidum adı verilen yansıtıcı bir tabakası vardır. Gelen ışığı büyüten ve geceleri gözlerine karakteristik mavi veya yeşilimsi bir parıltı verir bu durum.
Hem köpek hem de kedi gözünün benzersiz bir özelliği , üçüncü göz kapağı olarak da adlandırılan güzelleştirici zardır . Bu ek göz kapağı beyazımsı pembe renktedir ve diğer göz kapaklarının altında gözün iç köşesinde (buruna yakın) bulunur. Üçüncü göz kapağı, göz küresini çizilmelere karşı korumak için gerektiğinde (örneğin, fırçanın içinden geçerken) veya iltihaplanmaya tepki olarak uzanır.
Kediler renk körüdür. Ama Geceleri çok iyi görürler.
Kediler, insanlar tarafından algılanabilen frekans aralığının hem üstünde hem de altında bir işitme aralığı ile sese karşı çok hassastır. İnsanlardan daha iyi duyabilirler ve hatta çoğu köpekten daha iyi duyabilirler. Kedinin kulağı aynı zamanda avlanma amaçları için yararlı olan bir yön bulucu görevi görür. Kediler, yerini tam olarak belirlemek için dinlerken, genellikle kafalarını sesin yönüne doğru çevirir. Kedilerin kulak kanalı insanlara göre daha derin ve daha sivridir.
İç kulakta bulunan yarım daire şeklindeki kanallar sıvı ile doludur ve dengenin korunması için önemlidir. Bunlar kedilerde oldukça gelişmiştir, çevikliklerini ve mükemmel denge hissini hesaba katarlar. Kediler genellikle vücut pozisyonlarını her zaman belirleyebilirler ve düşerken hızla kendilerini düzeltebilirler, bu da “Kediler her zaman ayaklarının üzerine düşer” ifadesinin sebebidir.
Kedilerin, koku alma duyusu köpeklere göre daha az gelişmiştir. İnsanlar gibi, kediler de kokular konusunda titizdir ve hoş olmayan kokuları örtmeye çalışırlar. Koku da insanlar gibi, kediler için tat almanın ve yemekten keyif almanın son derece önemli bir parçasıdır. Hastalık (burun veya şiddetli solunum yolu enfeksiyonu, sinir hasarı veya belirli kanserler gibi) nedeniyle koku alma duyusunu kaybeden kediler genellikle yemek yemeyi tamamen bırakır.
Kedi tatlı ekşi ayırımı yapamaz. Kedinize tatlı yiyecekler yedirmek sağlıkları açısından oldukça zararlıdır, tatlının tadını zaten alamazlar
Çoğu kedi, nane ailesinin bir üyesi olan bir bitki olan kedi nanesi kokusuyla heyecanlanır. Ancak, tüm kediler aynı şekilde tepki vermez. Bu bitki zararsızdır ve kedinize doğrudan veya bir kedi nanesi oyuncağı veya topunun parçası olarak verilebilir.
Kedi burun izleri insanların parmak izleri gibidir. Burun uçları nemlidir. Kuru olması hastalık işareti olabilmektedir.
Kedilerin kasları, eklemleri, eklem bağları ve omurga yapıları son derece esnektir ve bu da onları daha hızlı ve çevik avcı yapar. Kediler yürüyebilirler, koşabilirler, sıçrayabilirler, bükülebilirler ve hatta top haline gelebilir. Daha iyi hücum yapabilmek için uzun mesafelere sıçrayabilir ve havada istediği gibi dönebilirler. Bizim el ve ayaklarımızın uzun kemiklerine benzeyen kedi kemikleri, kedinin ön bacaklarında bulunur. Arka bacaklardaki açısal girinti, insanlarda ayak bileği ile karşılaştırılabilir.
Köpeklerde olduğu gibi, kedilerde de pençenin alt kısmı, ayağı yastıklayan ve birçok yüzey türünde güvenli bir tutuş sağlamaya yardımcı olan kalın, esnek ayak tabanına sahiptir. Kedilerin, köpeğe göre çok daha iyi adapte olmuş ve karmaşık pençeleri vardır. Kedi pençeleri çok keskin ve kavislidir, bu da avlanma sırasında avı kavramayı veya bölge üzerindeki kavgalar sırasında kesmeyi, parçalamayı kolaylaştırır. Pençeler geri çekilebilir, böylece yürürken veya koşarken engel olmazlar veya ses çıkarmazlar.
Kedilerin pençeleri avlanmak için oldukça uygundur.
Çoğu kedi, ön pençelerin dış katmanlarını çıkarmanın ve keskin tutmanın bir yolu olarak mobilyaları, yatak takımlarını, perdeleri ve diğer malzeme türlerini sıklıkla çizer veya yoğurur. Açıkçası, bu alışkanlık çok yıkıcı olabilir. Çözüm için tırmanma direği yapmalı ve tırnakları törpülenmelidir. Arka bacak tırnakları mümkün olduğunca kesilmemelidir. çünkü o tutunmada ciddi görev görür. Tırnak kırpma genellikle kedilerde köpeklere göre daha kolaydır, ancak büyüyen tırnağa kan sağlayan merkezi damara dikkat etmeli ve çok dipten kesmemelidir
Kedi derisi, insanlarda ve köpeklerde olduğu gibi, epidermis adı verilen ve sürekli olarak değiştirilen bir dış katmana sahiptir. Bunun yanında sinirler, kan damarları, yağ bezleri ve saç köklerini içeren dermis adı verilen bir iç katmana sahiptir. Yağ bezleri, kürkü kaplayan ve koruyan ve ona parlak bir parlaklık veren sebum salgılar. Böylece kedimiz kendini yalayarak hem temizlenir hem de parlak hale gelir. Kedi derisi insan derisinden daha hassastır ve dikkat edilmelidir. İnsanlar için şampuanlar ve diğer ürünler kedinizin cildini tahriş edebilir ve bundan kaçınılmalıdır.
Kedi dış kılları yani kürkü, cildi güneşten, soğuktan, çiziklerden ve böcek ısırıklarından korur; vücut ısısını düzenlemeye yardımcı olur; ve dokunma duyusunu destekler. Kedi kürkü birkaç tür tüyden oluşur.
Kedilerin ayrıca yüzlerindeki sinir hücrelerine bağlı bıyıkları vardır. Bu hassas tüyler, kemirgen deliği gibi bir açıklığın boyutunu, gireceği yerin genişliğini hesaplamada kullanılır. Köpeklerde olduğu gibi, kedilerin saç köklerine bağlı küçük kasları vardır ve bu kaslar, sıcaklık kontrolü için veya tehlikeye tepki olarak bir uyarı işareti (yani “kabarık tüyler“) olarak tüylerin dik durmasını sağlayabilir.
Farklı kedi ırklarının farklı tüy tüyleri vardır. Hatta bazı ırklarda vücudun belirli bölgelerinde, genellikle göğüste ve göbekte tüy bulunmaz.
Kediler tüylerini yıl boyunca doğal olarak döker, ancak dökülme oranı iklim, beslenme ve genel genel sağlığa bağlıdır. Dış mekan kedileri sonbaharda ve ilkbaharda daha çok tüy döker. Tüm kedilerde veteriner ziyareti gibi stres nedeniyle tüy dökülmesi artabilir. Aşırı dökülme ve kelleşme araştırılması gereken bir hastalık belirtisi olabilir.
Kediler, eti delmek ve parçalamak için tasarlanmış dişleri olan et yiyen hayvanlardır. Her zaman et bulamadıkları için insanların yediği birçok yiyeceği yemektedirler. 5 ila 7 aylıkken çıkan 26 süt dişi vardır. Sonra bunların yerine 30 kalıcı (yetişkin) dişleri vardır. 12 kesici diş ve 4 büyük köpek dişini (göz dişleri olarak da bilinir) içeren ön dişler, kavrama ve yırtma için tasarlanmıştır. Arka küçük azı ve azı dişleri, yiyecekleri yutabilmeleri için daha küçük parçalara öğütür.
Ağız, yiyecekleri yağlayan ve sindirime başlayan tükürük bezlerini içerir. Dil, yiyeceği boğazın arkasına yönlendirmeye yardımcı olur ve küçük yiyecek parçalarını yalamak ve suyu emmek için önemlidir. Kedi dili, ona pürüzlü, zımpara kağıdı dokusu veren küçük, diken benzeri yapılarla kaplıdır. Sert dil, tımar etmeye yardımcı olur ve eti kemiklerden kazımak için kullanılabilir.
Sindirim sistemi mide, ince bağırsak ve kalın bağırsaktan (kolon) oluşur. Bu sistem yiyecekleri sindirerek faydalı besinlere dönüştürür, suyu emer ve atıkları ortadan kaldırır. Sindirim sorunları genellikle kusma veya ishal olarak ortaya çıkar ve bunun birçok nedeni olabilir; viral enfeksiyonlar( virüs kaynaklı hastalıklar) dahil; solucanlar; stres; veya kemik, ip, saç veya diğer yabancı maddelerin yutulması kusmaya birkaç sebeptir. Her kusma hastalık ifade etmez.
Üriner sistem, protein yıkımından kaynaklanan atıkları ortadan kaldırır ve vücudun sıvı seviyelerinin kontrolüne yardımcı olur. Atık ürünler böbrekler tarafından süzülür ve daha sonra depolanmak üzere üreterler denilen farklı yolla idrar kesesine gönderilir. İdrar, üretra denilen kanalla vücuttan atılır. Erkeklerde üretra, çiftleşme sırasında sperm için bir kanal görevi görür.
Kedi penisi oldukça küçüktür ve testisleri tutan skrotal adı verilen bir kese içinde “gizlidir”. Bu bazen evcil hayvan sahiplerinin kedilerinin erkek mi dişi mi olduğunu belirlemesini zorlaştırabilir.
İdrar yolu enfeksiyonları genellikle kanla boyanabilen sık idrar damlacıkları olarak ortaya çıkar. Kediler genellikle kedi ürolojik sendromu olarak da adlandırılan kedi alt idrar yolu hastalığı adı verilen bir durumla karşılaşır. Belirtiler enfeksiyon belirtilerine benzer olabilir. Kedilerde alt idrar yolu hastalığına, idrar yolunu tahriş eden bir çamura dönüşen idrarda kristal birikmesi neden olur. Bu özellikle erkek kedilerde tehlikelidir, çünkü idrarı mesaneden vücudun dışına taşıyan üretraları dardır ve kıvrılır ve döner. Yol tıkanırsa ve kedi idrarını yapamıyorsa, acil tedavi olmaz ise böbrek yetmezliği ve ölüm meydana gelebilir.
Hem idrar hem de sindirim sorunları genellikle idrar yaparken veya dışkılarken ıkınma ile ilişkilidir. İlk bakışta kedi sahiplerinin sorunun kaynağını söylemesi zor olabilir. Bu nedenle, kedinizi tuvaletini yaparken izlemeniz ve idrar ve dışkının karakteri ve rengi için çöpe atmadan kontrol etmeniz önemlidir. İshal genellikle normalden farklı bir renkte (genellikle sarı, gri veya siyah) olabilen sık, yumuşak veya akan dışkılardan oluşur.
Dışkıdaki herhangi bir kan belirtisi varsa dikkatli olunmalıdır. Tekrarlanan, verimsiz dışkılama girişimleri ciddi kabızlık veya tıkanıklık belirtisi olabilir. Gergin olan, kan salan, uluyan veya ağrılı bir karına sahip olan erkek kedilerde alt idrar yolu hastalığı olması muhtemeldir. Tuvalet kanallarının tıkanması olmuş olabilir, dikkatli olunmalıdır.
Kediler, genellikle köpekler tarafından talep edilen aynı düzeyde dikkat veya aktivite gerektirmez. Bu onları hareket kabiliyeti azalmış, yoğun bir yaşam tarzı veya sınırlı yaşam alanı (apartman sakinleri gibi) için mükemmel evcil hayvanlar yapar.
Kediler mizaç ve karakter bakımından köpeklerden çok farklıdır. Köpekler, sosyal temasa ihtiyaç duyarken,, kediler çoğunlukla çok farklı bir sosyal yapıya sahip yalnız avcılardır. Bazı kediler zamanlarının çoğunu yalnız geçirirken, diğerleri gruplar halinde yaşar ve zamanlarının çoğunu birlikte geçirir. Kediler genellikle kendi şartlarına dikkat etme eğiliminde olduklarından, bazı insanlar onları mesafeli olarak algılar. Tabii ki, birçok kedi son derece sevecendir ve sıklıkla insanlardan ilgi ister
Kediler, sevilen bir kişiye yüzleri ve kuyruklarıyla mırıldanarak ve sürtünerek sevgi gösterirler. Saldırganlık ve korku, kemerli bir sırt, yükseltilmiş hırıltılar, tükürme ve tıslama ile ilişkilidir. Sevgiyle ilişkili mırlamaya ek olarak, kediler başka tür seslendirmeler yaparak iletişim kurarlar. Düşük sesli miyavlamalar, selamlama veya ilgi talepleriyle iigilidir. Yüksek sesli çağrılar, şikayet ya da şaşkınlık çığlıklarını, acil ilgi taleplerini ve kızgın bir kraliçenin iyi bilinen çiftleşme çığlığını içerir.
Kedi alırken; erkek mi yoksa dişi kedi mi istediğinizi düşünmelisiniz. Dişi kedi genelde uysal olur ve iki ayda doğum yapar. ( 58- 67 gün) Beş altı ayda ergen olup hamile kalsa da bir yaşından önce doğum kedileri fazlasıyla yıpratmaktadır. Kısırlaştırılmamış erkek kediler daha agresiftir ve genellikle bölge veya hakimiyet için savaşır. Bölgeyi “işaretlemek” için evin içindeki ve dışındaki yüzeylere idrar püskürtebilirler.
Hem erkek hem de dişi olan sağlam kediler, çiftleşme mevsimi boyunca dolaşmaya çalışırlar, bu da sadece istenmeyen yavru kedilere değil, aynı zamanda ısırık yaralarına, araba kazalarına, zehir yutulmasına ve diğer sorunlara da yol açabilir. Bu istenmeyen davranışların çoğu, kedi gençken kısırlaştırılarak azaltılabilir, ancak bazı kediler, örneğin yeni kediler veya kedi kokuları tarafından ev ortamının istila edildiğini hissettiklerinde hala idrar püskürtebilirler.
Aileyle birlikte büyüyen kedi yavruları genellikle çevreye iyi uyum sağlar. Bununla birlikte, yavru kedilerin çok fazla enerjisi vardır ve çok fazla özen ve dikkat gerektirir. Daha fazla oyuna ilgi duyar. Yetişkin kediler genellikle daha sakin, daha az talepkar ve daha az yıkıcıdır.
Kediler, her birinin avantajları ve dezavantajları olan özelliklere sahiptir ve bunlarla ilgili bilgiler ve sahiplenmeler çeşitli kaynaklardan elde edilebilir.
Örneğin, bir arkadaştan veya yetiştiriciden bir yavru kedi sahiplenmek, ev ortamı, sağlık durumu ve davranışları hakkında bilgi edinme konusunda size iyi bir fırsat verebilir.
Aklınızda tam bir safkan kedi türü varsa, muhtemelen bir yetiştirici bulmanız gerekecektir. Bununla birlikte, hayvan barınaklarındaki genç ve yaşlı yetişkin kediler genellikle iyidir Kısırlaştırılır ve aşılanır.
Bir barınaktan evlat edinmek, başka türlü iyi bir yuva bulamayan kedilerin hayatlarını kurtarır. Bazı sahipler bir evcil hayvan mağazasından bir kedi satın almayı tercih eder. Bir evcil hayvan mağazası sağlık kayıtları veya kayıt belgeleri sağlayabilirken, kedinin mağazaya gelmeden önce kayıtları veya büyütüldüğü koşullar muhtemelen bilinmeyecektir.
Kedilerle ilgili birçok yanlış bilgiler de vardır. Siyah kediler ülkemizde uğursuzluk belirtisi olarak anılsa da bu durum tüm dünyada böyle değildir. İngiltere ve Avustralya’da bu durum tam tersidir ve bu ülkedeki insanlar siyah kedilerin şans getireceğine inanmaktadır.
Halk arasında nankör olduğu ve dinen iyi olmadığı söylense de bunlar yanlış bilgidir. Peygamberimiz kediyi ev ahalisinden görmüştür. Onun içtiği suda abdest almıştır. Kendisi dahi kedi beslemiştir.
Teşekkür ederiz
Teşekkür ederiz
teşekkür ederiz