Modern Dünyada Bilmemiz Gereken 15 Teknolojik Kavram
Teknoloji gittikçe gelişiyor ve hızına insan olarak yetişemiyoruz. Yeni yeni kavramlar ve terimler ortaya çıkıyor. Bunları Öğrenmez isek gerilerde kalmaya ve hep muhtaç yaşamaya mecburuz. Aslında amaç insanlara fayda sağlamak. Bu durum bir taraflara olumlu yansırken, bir taraflara da doğal olarak olumsuz yansımaları olmaktadır. Bize düşen dengeli bir hayat yaşamak ve Bilim ve teknolojiyi de geriye atmamaktır.
Bu yazıda ele alınan konular şunlardır:
- Yapay zeka nedir?
- Otomasyon nedir? Yapay zeka ve Otomasyon Farkı nedir?
- Büyük Veri ( big data )nedir?
- Veri Bilimi ve değerlendirme nedir?
- Blok Zinciri (Blockchain) nedir? Blockchain’i kim icat etti? Blok zinciri ne için kullanılır?
- Bitcoin nedir?
- İş zekası nedir?
- Bulut bilişim nedir? bulut veri ambarı ne oluyor
- Nesnelerin İnterneti nedir? Nesnelerin interneti neden önemlidir?
- Nesnelerin Ağı nedir?
- Facebook metası nedir? Metaverse nedir?
- Makine öğrenimi nedir ve nasıl çalışır?
- Kullanıcı deneyimi nedir?
- Kullanıcı Arayüzü nedir?
- X gerçekliği (XR) Genişletilmiş gerçeklik nedir? Sanal gerçeklik nedir? Artırılmış gerçeklik, Artırılmış gerçeklik nedir?. Karma gerçeklik nedir?
1.Yapay Zeka
Yapay Zeka (AI), 21. yüzyılın en önemli teknoloji terimlerinden biridir. Gelecekte de çok önemli olacaktır. Toplum makinelere bağımlı hale geldikçe, en önemli teknolojik gelişmelerin arkasında yapay zeka olacak.
Basitçe söylemek gerekirse, Yapay zeka, makineler tarafından gösterilen zekanın kullanılmasıdır. . Makinelerin insan (veya hayvan) beyninin bazı bilişsel işlevlerini taklit etme ve buna göre kararlar verme yeteneğidir. Mühendisler Makinalara kodlar ile bilgi yüklemesi yapar ve bu bilgileri makinalar kullanır.
Günlük kullanımdaki Yapay zekaya bazı örnekler olarak şunları sayabiliriz.
Siri, Yüz algılama ve tanıma, Alexa, Kendi kendine giden arabalar (Tesla tarafından üretilenler gibi), Google haritaları
Telefon ve cihazlarımızın yazdığımız yazıyı otomatik düzelten, metin editörleri, dijital asistanlar, E-ödemeler….gibi
Yapay Zeka, telefonunuzun hatalı yazımınızı düzeltmesini sağlayan bir şeydir. Ayrıca, Google haritaları gibi uygulamalarda daha yakın zamanda kullanılmıştır ve kullanılıyor . Sadece Rotanızı belirlemek için değil (GPS aracılığıyla yapılır), belirli bir bölgedeki, yollardaki telefon sinyallerine dayanarak hangi yollarda trafik sıkışıklığı olabileceğini gerçek zamanlı olarak öğrenmek mümkündür
Belki de çoğu için yapay zekaya ilk giriş, IBM makinesi Deep Blue’ydu . 1997’de bir satranç maçında satranç ustası Garry Kasparov‘u yendi. Bir insana karşı bir oyun kazanan ve ünlü satranç şampiyonunu etkili bir şekilde geride bırakan ilk Yapay Zeka makinası olarak ( Özel donanımlı Bilgisayar) tarihe geçmiştir.
Yapay zeka ile İş alımları yapan firmalar son zamanlarda çoğalmıştır. Yapay zeka ile iş yapabilme hızı, etkileşim. Beceriler, Öğrenme ve öğrenme hızı , yetenekler…gibi bir dizi işlemlerden geçen elemanlar, iş yeri için avantajlar sağlamaktadır. Böylece önyargısız gerekli eleman alınabilmektedir. İşin pozisyonu için doğru eleman bulmada ciddi anlamda yapay zeka kullanılmaktadır. Çünkü verilen karar işin veya ürünün gelişmesini de sağlayabilir geriye gitmesini de. Doğru işe doğru insan için yapay zeka kullanılır.
Yapay Zeka ve Geleceği vidyosu
2-Otomasyon nedir?
Otomasyon, bir süreç içinde bir insan tarafından ihtiyaç duyulan girdi düzeyinin azaltılmasını içerir. Yapay Zeka, gelişmiş bir otomasyon şeklidir. Bununla birlikte, otomasyon çok daha basit olabilir ve günlük modern yaşamda yaygındır.
Belki bu sabah işe manuel şanzımanlı bir araba yerine otomatik şanzımanlı bir araba ile gittiniz. Sürücünün işinin bir kısmını yapan araba, bir otomasyon örneğidir. Suyun ne zaman kaynadığını bilen su ısıtıcınız otomasyondur. Çamaşır makinenizin çamaşırlarınızı nasıl yıkayacağını bilmesi , Ütünün istenilen ayarda durması, Yeni ocakların istenilen zamanda durması., buzdolabının istenilen ayara kadar soğutup durması…otomasyona birkaç örnektir. Ayarlarsın Otomatikmen o ayarda durur.
Otomasyon yeni bir şey değil, ancak günlük hayatta, toplumda daha gelişmiş olarak ve daha yaygın hale geliyor. Artık daha fazla insan işi, makineler tarafından gerçekleştiriliyor. Gelecekte, özellikle müşteri hizmetleri ve İiş dünyasının çoğu işleri makineler tarafından gerçekleştirilecek. Bu durum, self servis fast-food restoranlarında ve teknik işe alım alanlarında zaten görülebilir. Okut kartını, tercihini belirle sıcak içeceğini kendin al. Bunu ve buna benzerlerini, birçok yerde görmek mümkündür.
Birçok İş sektörü sahibi Robotların birçok işi yapabileceğini ve otomasyonda özellikle kullanılması gerektiğini yapması gerektiğini söyler.
Yapay zeka ve Otomasyon Farkı nedir?
Şimdi Yapay zeka ile otomasyon arasındaki fark nedir?‘ diye düşünüyorsanız. Bu anlaşılabilir bir durum, ikisi genellikle birbiriyle karıştırılıyor. Basitçe söylemek gerekirse, otomasyon, insanların işini yapmak için makineleri kullanmaktır.
Yapay Zeka ise , makinelerin insanlar gibi düşünmesini sağlamaktır.
Yapay zeka, insan zekası kararlarını ve eylemlerini taklit ederken, otomasyon tekrarlayan, öğretilen görevleri yapar.
3. Büyük Veri ( big data),Büyük Veri nedir?
Değerli veriler, bilgiler ve işletmeler için, çok önemlidir. Ve onlar mümkün olduğu kadar, çok şey elde etmek için çabalamaktadır. Büyük veri kapsamında önemli miktarda veri toplanmaktadır. Sadece bilgisayar veri tabanları kullanılarak toplanabilecek ve uygun şekilde analiz edilebilecek kadar büyük miktarda verilerdir. Yani sosyal medya etkileşimleri. Telefon bilgileri, bankamatik kartlarla yapılan alışverişler ve bilgileri, internet dünyasında aradığımız ,sorguladığımız her şey, maillerimiz, mesajlarımız büyü bir datadır, yani veridir. Yapay zeka bunları analiz eder ve senin isteklerini tahmin ederek seni alışverişe veya başka bir şeye yönlendirebilir.
Büyük Veri yeni bir terim değildir. Aslında, ilk olarak 1990’larda Silicon Graphics‘in Baş Mühendisi John Mashey tarafından icat edildi. Terim, Doug Laney‘nin Büyük Veriyi hacim, hız ve çeşitlilik olmak üzere üç farklı kategoriye ayırmasıyla 2001’den sonra ilgi toplamaya başladı.
Büyük Veri kaynakları internetin her köşesinden gelir. İş yerlerinin adres, telefon kayıtları, sosyal medya hesaplarını bilmesi orası için avantaj olacaktır.
4.Veri Bilimi ve değerlendirme nedir?
Veri bilimi, iş için anlamlı öngörüler ayıklamak amacıyla veriler üzerinde gerçekleştirilen çalışmaların adıdır.
Büyük miktardaki verileri analiz etmek için matematik, istatistik, yapay zeka ve bilgisayar mühendisliği alanlarının ilke ve uygulamalarını bir araya getiren, disiplinler arası bir yaklaşımdır.
Bu analiz, veri bilimcilerin ne oldu, neden oldu, ne olacak ve sonuçlarla neler yapılabilir sorularını sormasına ve cevaplamasına yardımcı olur.
Yukarıda bahsedilen Büyük Veriden bir adım daha ileri giderek veri değerlendirme, daha sonra geleceğe yönelik iş tahminleri yapmak için kullanılabilecek kalıpları aramak için toplanan büyük miktarda veriyi analiz etme sürecidir. Yazılım, algoritmalar ve istatistikler kullanan veri uzmanları, işle ilgili soruları yanıtlamak için kalıpları ve anormallikleri arayabilirler. Pazarlama şirketleri, bankalar ve siber güvenlik firmaları, doğal afetlerde, iç ve dış güvenlikte , sağlık , eğitim gibi bir çok alanda bu verileri kullanır.
5. Blockchain nedir?
Blockchain, neredeyse tüm kripto para birimlerinin arkasındaki teknolojidir . Aynı zamanda daha da ileri gitme potansiyeline sahiptir. Blockchain, bilgisayar korsanlarından daha fazla güvenlik sunan kişiden kişiye bir sistemdir. Verileri bir dizi bilgisayar veya “blok” üzerinde depolayarak çalışır, bunlar daha sonra güvenli bir “zincir” oluşturarak dağıtılmış bir ağ üzerinden yayılır.
Mesela;
Para transferlerinde her adım bir bloğu oluşturur. göndericinin adı, gönderilen tutar , kime gönderdi gibi bilgilerden her biri bir bloktur. Transfer işlemi esnasında oluşturulan bu bloklar şifrelenir, asla değiştirilemez ve kırılamaz hale getirilir.
Bu bloklar tüm ağdaki herkese dağıtılır ve herkeste de aynı şifreli bilgiler bulunur. Blok üzerindeki bilgiler sadece belirlenen alıcı ve satıcı tarafından kullanılır ve şeffaftır.
Blockchain‘i , 2008 yılında varsayılan bir takma ad olan Satoshi Nakamoto tarafından icat edildi. Bu, BitCoin‘i icat eden kişiyle aynı kişiydi .
Şu anda Blockchain en yaygın olarak kripto para birimlerinin transferinde kullanılmaktadır , ancak gelecekte, gayrimenkul gibi varlıkların transferinde mülkiyeti kaydetmek için kullanılabilir ve hatta kağıt oy pusulalarını ve sahte oyu ortadan kaldırmak için kullanılabilir.
Forbes’a göre 2021’de Blockchain gibi Fintech işlerinin, önümüzdeki yıllarda yalnızca Kuantum bilgi işlem ve Bağlantılı Teknolojilerin arkasından üçüncü en hızlı büyüyen teknoloji işleri olacağı tahmin ediliyor.
Blockchain, paranın transfer edilme şeklini, insanların çevrimiçi olarak nasıl oy kullandıklarını, kimliklerini nasıl doğruladıklarını, yatırım yaptıklarını, dijital varlıkların sahipliğini kanıtladıklarını ve çok daha fazlasını dönüştürme gücüne sahiptir.
Bir Blockchain geliştiricisi ne kadar kazanır?
Talent’e göre, bir blok zinciri geliştiricisi için ortalama maaş yılda 125.000 ila 175.000 dolar arasındadır . Karşılaştırmak gerekirse, ortalama bir yazılım mühendisi maaşı yılda 140.000$‘dır .
6. BitCoin nedir?
Bitcoin, herhangi bir merkezi kontrolden veya bankaların veya hükümetlerin gözetiminden bağımsız olarak çalışan ve güvenlik garantisi verilmeyen dijital bir para birimidir . Yazılıma ve kriptografiye dayanmaktadır. Bitcoin‘in ortaya çıkarıcısı Satoshi Nakamoto‘dur.
Bitcoin‘in arkasındaki kriptografi, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı tarafından tasarlanan SHA-256 algoritmasına dayanmaktadır. Bunu kırmak, tüm niyet ve amaçlar için imkansızdır, çünkü test edilmesi gereken (22 56 ) evrendeki atomlardan (tahmini 10 78 ila 10 82 arasında bir yerde olduğu tahmin edilen) daha fazla olası özel anahtar vardır .
Bitcoin yazılımının doğasında 21 milyon jetonluk sabit bir sınır vardır. Varoluşta asla bundan fazlası olmayacak. Toplam madeni para sayısı 2140 yılına kadar dolaşımda olacaktır. Kimsenin eliyle tuttuğu bir para veya maden veya jeton yoktur. Hesaplardan sanal olarak alır ve işlem yaparsın. Kripto para sunan şirketlere güvene dayalı bir sistemdir.
El salvador ülkesi,6 Haziran 2021 tarihinde senatodan geçen tasarı ile birlikte Bitcoin’i resmi para birimi ilan etmiştir.
Birkaç yüksek profilli bitcoin borsasının saldırıya uğradığı ve fonların çalındığı vakalar olmuştur, ancak bu hizmetler her zaman dijital para birimini müşterilerini etkilemedi onların kayıtları hep adına depoladı. Bu durumlarda saldırıya uğrayan şey, bitcoin ağı değil, web sitesiydi.
Altcoin Nedir?
Bitcoin’e alternatif olarak üretilen kripto para birimleridir. 19 binden fazla kripto para vardır. Bitcoin 1. nesil kripto para birimi olduğu için rekabet çok fazladır, ancak altcoin’ler Bitcoin’den daha az popülerdir.• Alternatif koin’lerde genellikle Bitcoin’de kulanılan SHA-256 algoritması veya Scrypt algoritması kullanılır. Bunun dışında X11, X13, X15, NIST5 gibi farklı algoritmalara sahip altcoinler de bulunmaktadır.• İlk altcoin Namecoin’dir.
BitCoin nedir ? ne Değildir?
7. İş zekası nedir?
İş zekası, büyük miktarda veri toplamak ve analiz etmek için araçların ve altyapının uygulanmasını ve bunu finansal raporlar oluşturmak ve önemli iş kararları almak için kullanmayı içeren daha büyük bir sürecin parçasıdır .
İş zekasında veriler toplanır. bu veriler iyi analiz edilir. Raporlar oluşturulur. Grafiklerde önemli miktarda faydalanılır.
İş zekasının bir parçası, büyük ölçekte veri toplamayı otomatik hale getirmektir, bu nedenle sonuçlar binlerce kaynaktan alınabilir. Her zamankinden daha fazla manuel / otomatik olarak toplanabiliyor ve kararlar bulgulara dayalı olarak alınabiliyor. Ve bu veriler karşılığında iş verimini yükseltecek elemanlar çalıştırılabiliyor. Pazar analizleri yapılarak ona göre ürün üretimi sağlanabilmektedir.
8. Bulut bilişim nedir?
Bulut bilişim, internet üzerinden Bilgisayar teknolojisi hizmetleri sağlama sürecidir .
Bulut bilişim yani cloud computing, internet aracılığıyla sağlanan donanım ve yazılımın kullanımını tanımlar. Oturum açma kimlik bilgileri aracılığıyla, isteğe bağlı bilgi işlem hizmetleri, kullanıcıların fiziksel sabit disklerinde veri depolamak zorunda kalmadan uygulamalarına herhangi bir cihazdan erişmelerine olanak tanır
En yaygın olarak veri depolama için kullanılır, ancak tüm ağlar, veritabanları ve yazılımlar da bulut ağları üzerinden paylaşılabilir. Google Cloud, Amazon Web Services , Microsoft Azure ve Apple’ın iCloud’u iyi bilinen bulut bilişim hizmetleridir.
Snowflake, bulut tabanlı veri depolama sağlayan başka bir bulut bilişim şirketidir. Apple, Microsoft, Google ve Amazon’un teknoloji devlerine bir alternatif sunuyor.
Bulut mimarı / Mühendisi olmak için; Sorumluluk sahibi olmak gerekir. Bulut mimarları, tatillerde bile hiçbir zaman tamamen çevrimdışı olamazlar. Müşterilerinin/şirketlerinin verilerini yeterince korumak için herhangi bir şüpheli davranışı reddedemezler. Unutmayın: yangından korunma her zaman yangınla mücadeleden daha uygun maliyetlidir.
Takım çalışması ve iletişim becerilerine sahip olmalıdır.
Dijtal güvenlik ilgili her konuya hakim olmalıdır. Bulut mimarları ayrıca aşağıdaki alanların tümünde teknik yeterliliklere sahip olmalıdır:
Programlama dilleri, Uygulama geliştirme, veritabanları bilgisine, Büyük veri bilgisine,Konteynerler (Docker veya Kubernetes) teknolojisine, Web teknolojilerine, Hibrit ve çoklu bulut çözümlerinin optimizasyonu alanları alanlarında iyi olmak zorundadır.
Glassdoor’a göre, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ortalama bulut mimarı maaşı, yayınlandığı tarihte 107.309 $ ‘dır. Ortalama maaş, en düşük 79.000 $ ve en yüksek 142.000 $ arasında değişmektedir.
9. Nesnelerin İnterneti nedir?
IoT nedir?Nesnelerin İnterneti (veya her şeyin İnterneti) Nedir? : internete bağlanma yeteneği olan nesneleri tanımlamak için kullanılan bir terimdir . Sensörler, yazılım veya yerleşik teknoloji aracılığıyla nesnelerin internete bağlanabilme özelliğidir de diyebiliriz. Google home mini gibi cihazlar sayesinde, ışıkların, ısıtmanın ve kapı kilitlerinin tamamının internet üzerinden kontrol edildiği akıllı evlerin tamamı artık var. Bir çok şeyi uzaktan çalıştırmak veya otomatik çalıştırmak yapmak mümkündür.
IoT’nin günlük örnekleri şunları içerir :
Hareket sensörlü bebekler, oyuncaklar, Akıllı TV’ler, Amazon , Akıllı ev cihazları, kapı zili kameraları, Çocukların akıllı oyuncakları, Dijital kumbaralar, Akıllı giysiler
Nesnelerin interneti neden önemlidir?
IoT önemlidir çünkü günlük yaşamlarımızı katlanarak iyileştirme potansiyeline sahiptir. Birkaç sensör sayesinde günlük hayatın her alanını kontrol etme imkanını bizlere sunar. Potansiyel, bir evdeki hemen hemen her öğenin sonunda internete bağlanabilmesi mümkündür.
10. Nesnelerin Ağı nedir?
İronik olarak, IoT benzerdir ancak WoT (Web of Things= nesnelerin interneti) ile tamamen aynı değildir. WoT, IoT’nin devamı olarak adlandırılabilir. Herhangi bir günlük nesnenin web’e bağlı olduğu bir gelecek mümkündür. Şu anda, Alexa ve Amazon Dash gibi IoT ürünleri birbirleriyle ve diğer Amazon ‘nesneleri’ ile bağlantı kurabilir, ancak bunlar herhangi bir internet özellikli cihaza bağlanmazlar.
WoT, internete bağlı her öğenin evrensel olarak web’e bağlı olduğu sistemlerdir.
Web of Things :Yani Nesnelerin ağı, mevcut, standartlaştırılmış Web teknolojilerini kullanarak ve genişleterek IoT’nin parçalanmasına karşı koymayı amaçlamaktadır.
11. Metaverse; Facebook metası nedir? Sosyal medya teknolojsi nedir? Facebook metası nedir?
Sosyal medya teknoloji devi 2021’de adını Facebook’tan Meta’ya değiştirdikten sonra ‘meta’ terimi dünya çapında pek çok kişinin zihnine kazındı. Bununla birlikte, Facebook meta veri tabanı, ortaya çıkan ve gelecek olan birçok meta veri tabanından yalnızca biridir. önümüzdeki yıllarda varlığını da artırarak devam ettirecektir.
Metaverse nedir? Metaverse, artırılmış gerçeklik aracılığıyla erişilen ve internet aracılığıyla diğer sanal alanlara bağlanan sanal bir evrendir.
Metaverse Mühendisleri, 2003 yılında Second Life ile belki de ilk bilinen metaverse örneğiyle ünlü oldu. Second Life Meteverse ortamıyla evren oluşturmaya çalışan bir şirkettir.Bu evrende; Binlerce sanal deneyim ve toplulukla, keşfedilecek yerleriniz ve tanışacağınız insanlar olacaktır. Sanal sınıflar, toplantı alanları konferans salonları, uzaktan eğitim alanları… Sanal moda, ev dekorasyonu ve daha fazlası dahil olmak üzere milyonlarca ürününün keşfedileceği alışveriş merkezleri bu sanal evrenin içindedir.Evimizde otururken sanal gerçeklilk ile hertürliü alışverişimizi, görerek, hissederek hatta konuşarak yapmamız mümkündür.
2003 yılından beri metaverse yetenekleri ve kapsadıkları dünyalar katlanarak büyüdü. Metaverse beklentileri, önümüzdeki birkaç on yıl içinde sanal toplantı yerlerinin ve sanal ofislerin, gerçekliğe alternatif olarak insanların çalışıp sosyalleşebileceği yerler olarak olağan hale gelecektir.
12. Makine öğrenimi,Makine öğrenimi nasıl çalışır?
Makine öğrenimi, geçmişten etkili bir şekilde öğrenmelerini ve sorunlara yeni çözümler bulmalarını sağlayan gelişmiş algoritmalara sahip programlar oluşturarak çalışır. Makine öğrenimi, yapay zekanın bir parçasıdır ve öncelikle makinelerin ‘düşünebilmesine’ odaklanır.
Çoğu robot yapay olarak zeki olmasa da, genellikle bilgi kodlarıyla zeki hale gelebilmektedir. Buna robotik yazılım da denir.
Çoğu basit bir şekilde bir görevi yerine getirmek üzere programlanmış makinelerdir. Bununla birlikte, bazıları makine öğrenimi yeteneklerini gösterebilir – örneğin Honda’nın Asimo’su . Makine öğrenimi, özellikle aktif olarak öğrenebilen ve uyum sağlayabilen makinelere odaklanmıştır.
Makine öğrenimi becerileri nasıl taranır:
Makine öğrenimi, yapay zekanın bir alt kümesidir. Yani, tüm makine öğrenimi yapay zeka olarak sayılır, ancak tüm yapay zekalar makine öğrenimi olarak sayılmaz.
Makine öğrenimi algoritmaları , genellikle büyük miktarda verideki kalıpları bulmak için istatistikleri kullanır. Bu örnekte veriler, sayılar, kelimeler, resimler, tıklamalar, bir bilgisayar tarafından işlenebilecek her şey gibi çok çeşitli şeyleri kapsar.
Makine öğrenimi aslında bir ‘kendi kendini programlama’ biçimidir. Makine öğrenimi algoritmaları , yenilikçi bir şekilde karar vermek için “eğitim verileri” olarak da bilinen örnek verileri kullanarak otomatik olarak bir matematiksel model oluşturur . Bir makine öğrenimi modeli, belirli kalıp türlerini tanımak üzere eğitilmiş bir programdır . Modeli bir dizi veri üzerinde eğitirsiniz, ona bu verilerden akıl yürütmek ve öğrenmek için kullanabileceği bir algoritma/sistem sağlarsınız. Bu kararlar, insan tarafından programlanmaya gerek kalmadan alınır ve uygulanır. işte Yapay Zeka parmaklarınızın ucunda şekillenmektedir.
Yapay zeka, görsel algılama, konuşma tanıma, karar verme ve diller arası çeviri gibi normalde insan zekası gerektiren görevleri yerine getiren bilgisayar sistemleri kavramıdır.
Yapay zekada makineler, ‘öğrenme’ ve ‘problem çözme’ gibi insan zihniyle ilişkili bilişsel işlevleri taklit eder.
Yapay Zeka ile çalışan birçok sistem vardır. Bazı örnekler: Netflix, YouTube ve Spotify’dakiler gibi öneri sistemleri; Google ve Baidu gibi arama motorları; Facebook ve Twitter gibi sosyal medya beslemeleri ve Siri ve Alexa…. gibi.
Bu hizmetleri kullanırken her platform hakkınızda mümkün olduğu kadar çok veri toplar . Örneğin hangi türleri izlemeyi seviyorsunuz, hangi linklere tıklıyorsunuz ve hangi durumlara tepki veriyorsunuz. Bu veriler daha sonra, bir sonraki adımda ne isteyebileceğiniz konusunda hesaplanmış çıkarımlar yapan algoritmalar oluşturmak için kullanılır . Bu süreç aslında oldukça basittir: kalıbı bulun, ve o kalıbı uygulayın. Bu sistem bugün eriştiğimiz hemen hemen tüm teknolojilerde her yerde bulunur.
Makine öğreniminin diğer kullanımları arasında tahminler yapmak (örneğin, gelecekteki kullanıcı satın alma davranışı, kredi riski, konut piyasasındaki dalgalanmalar), anormallikleri tespit etmek (örneğin, elektronik dolandırıcılık yapıldığında veya fabrika ekipmanı arızaya yakın olduğunda ) veya yeni içerik oluşturmak yer alır.
13. UX – Kullanıcı deneyimi nedir?
UX (kullanıcı deneyimi), bir kişinin belirli bir ürün veya programın özellikleriyle nasıl etkileşime girdiği ile ilgilidir. İyi bir kullanıcı deneyimi, kullanımı kolay bir programla etkileşimden gelebilir. Oysa kötü bir kullanıcı deneyimi, gereksiz yere karmaşık ve birlikte çalışması zor bir programdan olabilir.
Kullanıcı Deneyimi (User Experience – UX), bir kullanıcının, bir ürün, hizmet ya da sistemden belirli faydalar sağlamak amacıyla, belirli hedeflere erişmek için tecrübe ettiklerinin bütünüdür.
Örneğin, kullanıcının bir web sitesini ziyaret etme kararından başlayarak, web sitesiyle karşılaşması ve etkileşime geçmesi, web sitesinin bileşenlerini kullanması ve web sitesini ziyaret etme amacını gerçekleştirmesidir.
Kullanıcı deneyimi genel anlamda söz konusu kullanıcının, ürün hizmet ya da sistemi kullanımı öncesinde, sırasında ve sonrasında sahip olduğu duyguların, inançların, tercihlerin, bakış açılarının, fiziksel ve ruhsal tepkilerin, davranış ve becerilerin tamamını kapsar
14. UI – Kullanıcı Arayüzü nedir?
UX, UI (kullanıcı arayüzü) ile karıştırılmamalıdır. Kullanıcı arayüzü, kullanıcının etkileşimde bulunduğu fiziksel bir ekran veya görüntü ile ilgilidir. Basit ve iyi düzenlenmiş bir Kullanıcı arayüzü, genel olarak olumlu bir kullanıcı deneyimi bilgilerine katkıda bulunabilir, ancak ikisi aynı değildir.
Kullanıcı arayüzü (user interface), kullanıcının, karmaşık donanımları veya sistemleri kullanabilmesini ya da okuyabilmesini sağlayan, kolaylaştırılmış araçlar bütününün tamamına verilen addır.
Kullanıcı Arayüzü, donanım ile kullanıcı arasındaki, dokunsal, işitsel ya da görsel olarak kullanıcı ile donanım arasındaki köprüyü sağlamaktadır. Komutlar, simgeler, pencereler, butonlar ve bu tür panellerin tümü kullanıcı arayüzüne birer örnektir.
Hemen hemen her yazılım programı (akıllı televizyonlar, akıllı telefonlar, akıllı saatler, bilgisayarlar, tabletler, gps ya da navigasyon cihazları, bankamatikler, sürücü ekranları vb. gibi) bir grafiksel kullanıcı arayüzüne sahiptir. Bu da programın,kullanıcının seçimler yapmasını sağlayan bir görsel tasarımı olduğu anlamına gelir. Bir grafiksel kullanıcı arayüzünde bulunan başlıca elementler; menü çubuğu, araç çubuğu, pencereler, butonlar ve diğer kontrollerdir.
15. X gerçekliği (XR): Genişletilmiş gerçeklik nedir?
X realitesi (XR) veya genişletilmiş gerçeklik, sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik ve karma gerçeklik dahil olmak üzere gerçekliğin kapsamı dışında var olan herhangi bir dünyayı tanımlamak için kullanılan bir genel bir terimdir.
Sanal gerçeklik nedir?
Sanal gerçeklik, görsel olarak deneyimlenen, tamamen bilgisayarlı, simüle edilmiş bir dünyadır . Kullanıcılar, kendi dünyalarını, yeni bir evrene taşıyabilir veya gerçek dünyanın simülasyonunu sağlayabilir.
Roblox ve Epic Games gibi şirketler sanal gerçeklikteki gelişmelerin ön saflarında yer alırlar .
Karma gerçeklik ve Artırılmış gerçeklik
Çoğu sanal gerçeklik kavramını kavrayabilir. Terim, uzun yıllardır sanal gerçeklik oyunlarında kullanılmaktadır. Bununla birlikte, karma gerçeklik ve artırılmış gerçekliğin denklemin neresinde yer aldığını bilmek biraz daha zor olabilir.
Artırılmış gerçeklik nedir?
Artırılmış gerçeklik (AR), gerçek dünya ortamına sanal öğeler eklemeyi içerir. Günlük yaşamda fark edebileceğinizden çok daha yaygındır. Günlük yaşamdaki artırılmış gerçeklik örnekleri arasında Zoom arka planları, Snapchat filtreleri ve popüler oyun Pokemon Go sayılabilir.
Karma gerçeklik nedir?
Karma gerçeklik (MR), fiziksel ve dijitali harmanlayan hibrit bir dünya oluşturmak için hem sanal gerçeklikten hem de artırılmış gerçeklikteki öğelerden oluşur. Sanal gerçeklik tipi bir kulaklık kullanarak, kullanıcılar kendilerini kısmen gerçeklik ve kısmen sanal olan bir dünyayla etkileşime girerken bulabilirler.
Microsoft, şirketin 2017’de piyasaya sürdüğü karma gerçeklik portalı ile karma gerçeklikle yoğun olarak ilgilenen şirketler arasında yer alıyor.
Karma gerçeklik, tıp uzmanlarını ameliyatlar için eğitmek ve hatta askerleri savaşa hazırlamak için kullanılıyor.
Kısaca;
Teknoloji dünyası hızla gelişiyor. Sonuç olarak, her gün yeni modern teknoloji terimleri türetiliyor. Bu liste, size dünya çapındaki teknoloji şirketleri tarafından keşfedilen bazı temel ilkeler hakkında temel bir anlayış sağlamıştır. Dahası, ister sanal gerçeklik, ister makine öğrenimi, isterse metaverinin derinliklerine dalma olsun gündelik ilişkilerimizden sıyrılmayı gerektirmiyor.
Her ne kadar farklı alanlarda bu teknolojiler kullanılsa da siz sosyal olmaktan çekinmeyin. Yaşadığımız evrenin gerçeklerinin farkına vararak, hayatımızı devam ettirelim. Çayımızı demleyip sevdiğimiz bir dostla yudumlamak milyonlarca sanal arkadaştan iyi olacak ve iyi gelecektir
Metaverse İle İlgili vidyo