Sineklerden Rahatsız mısınız ? İşte Onlardan Koruyan 18 Bitki!
Sinekler insan ve hayvanları çoğu zaman fazlasıyla rahatsız eder. Ve bu canlılar çok hızlı çoğalır. Elbette faydaları çoktur. Belki de sinek kavramı olmasaydı, dünyamız çöpten veya pislikten yaşanmaz hale gelirdi.
Durum böyle olsa da evde veya bahçemizde rahat etmek isteriz. Bunu için sinekler , özellikle sivri sinekler yaz gecelerimizi çekilmez hale getirebilir. Rahatsız oluruz. Korunma çareleri ararız. Piyasada çok satılan kimyasal ürünle olmakla beraber, çoğunluğu , uzun vadede bize de zarar verdiğini bilmemiz gerekir.
Bu yazımızda bahçede veya evimizde çok para harcamadan ve doğal olarak bizi bu haşerelerden / sineklerden koruyacak bitkileri yazmaya çalıştık. Çok bitki olmasına rağmen biz genelde kolaylıkla bulunabilecek 18 bitki hakkında kısaca bilgiler verdik. Faydalı olacağını umuyoruz.
-
LİMON OTU
Bu çok yıllık bitki saksıya ve bahçeye ekilebilir . Bitkiler, iyi drenajlı alanlarda tam güneşte en iyisini yapma eğilimindedir.
Her bitki on metrekarelik bir alanı sivrisineklerden uzak tutabilir, bu nedenle dış mekan oturma alanlarınızı sivrisineklerden ve diğer ısıran böceklerden uzak tutmak için uygundur.
Limon otu, Asya mutfağında yaygın olarak kullanılan kokulu bir ottur
Kolay yetiştirilebilecek bir bitkidir.
Hızlı bir sivrisinek kovucu için tek yapmanız gereken elinizdeki bir avuç yaprağı ezmek ve açıkta kalan cildinize sürmek. Bunu limon yaprağı ile de yapabilirsiniz.
-
KEKİK
Limonlu kekik, sivrisinekleri kovmak için açık havada veya içeride kullanılabilen yoğun narenciye kokulu bir bitkidir. Ve birkaç dal yakmak sivrisinekleri yakın çevreden uzak tutmak için yeterlidir.
En iyi aromatik bitkilerden biri olan limonlu kekik, balık, tavuk ve sebzelerle pişirildiğinde de lezzetlidir ve tozlayıcılar için oldukça çekicidir.
Kekik yetiştirmeyi biliyorsanız , limonlu kekik yetiştirmek de aynı derecede basittir. Bir yer örtüsü oluşturmak için kullanın veya bir yol veya bahçe oturma kenarlarına dikebilirsiniz.
-
NANE
Nane, bahçe için en iyi tercihlerden biri ve aynı zamanda en iyi sivrisinek kovucu bitkilerden biridir. büyümesi kolay ve iç mekanlarda da yetiştirilebilir, bu aynı zamanda da her mutfağa güzel bir katkı sağlar. Kuru ve yaş kullanılabilir.
Nane keskin kokusu ile haşereleri caydırmada da oldukça etkilidir.
Nane, çok çeşitli mutfak ve tıbbi kullanımları olan çok yönlü bir bitkidir ve sindirime yardımcı olduğu için değerlidir.
-
KEDİ NANESİ
Kedi bu bitkiyle memnun olmakla kalmayacak, aynı zamanda en iyi doğal böcek kovuculardan birine de sahip olmuş olacaksınız.
Hem yararlı bir böcek kovucu hem de kedi cezbedici olan nepetalakton olarak bilinen doğal bir kimyasal içerir.
Tabii ki, kedi hayranı değilseniz, diğer bitki seçeneklerinden birini düşünmek isteyebilirsiniz. Bu bitkiyi kediler çok sever. Bazı kediler onu o kadar çok sever ki, üzerine uzanır, yuvarlanır ve yıkım noktasına kadar çiğnerler.
Kedi nanesinden sivrisinekler nefret eder. Bahçelerde övülen lavantaya benzer güzel çiçekleri vardır ve yaprakları yemeklerde kullanılabilir.
Çiçekleri kesip kaynatarak kendi böcek spreyinizi de yapabilirsiniz.
-
KADİFE ÇİÇEĞİ
İşte sivrisinekleri ve yaygın bahçe zararlılarını kovma konusunda harika bir iş çıkaran başka bir güzel ve renkli bitki. Kadife çiçekleri, böcek kovma yetenekleriyle ünlüdür, bu nedenle bahçıvanlar ve çiftçiler onları ekinleriyle birlikte eker. Bahçe zararlılarını uzak tutmak için mükemmel bir yardımcı bitkidir ve onu bahçenize bir renk patlaması eklemek için de kullanabilirsiniz.
Bunlar kaplarda ve bahçede iyi yetişir, ancak gelişmek için bol güneşe ve iyi drene olan toprağa ihtiyaçları olacaktır.
Böceklerin bariyeri geçmesini engellemek için açık pencereler gibi yaygın sivrisinek giriş noktalarının yanı sıra evinizin girişlerine yakın bir yerde saksılara dikilmişleri yerleştirebilirsiniz.
-
FESLEĞEN ( REYHAN)
Otların en keskinlerinden biri olan fesleğen, olağanüstü bir doğal sivrisinek kovucu yapar ve yapraklarının ezilmesine veya dokunulmasına gerek kalmadan koku verir. Bundan elde edilen uçucu yağların yüzde 100’e kadar çok yüksek düzeyde sivrisinek koruması sağladığı bilimsel bir gerçektir.
Ayrıca fesleğen çok çeşitli yemeklerde ve çeşitli nedenlerle kullanılabilir. Fesleğen, aromasını yaprakları ezmeden yayar, böylece saksılarda yetiştirebilir ve sivrisinekleri kontrol etmek için bahçenize veya bahçenize yerleştirebilirsiniz. Sivrisinekleri cildinizden uzak tutmak için açıkta kalan bölgelere bir avuç yaprak sürün.
-
LAVANTA
Lavanta muhtemelen en popüler sivrisinek kovucu bitkidir. Sivrisinekler lavanta kokusundan NEFRET ederler, bu yüzden mümkün olduğunca bu bitkiden uzak dururlar. Bu bitkinin ne kadar güzel ve kokulu olduğunu düşünürsek insanlar için güzeldir. İlginç yaprakları ve uzun çiçek sapları hem saksılar hem de bahçeler için mükemmeldir.
Dış mekan masanıza, veranda setinize veya sandalyelerin yanına bir lavanta bitkisi yerleştirmenizi öneririm. Ayrıca lavantayı bahçe sınırı olarak kullanabilir veya diğer kuraklığa dayanıklı bitkilerle birlikte ekebilirsiniz. Lavantanın gelişmek için tam güneşe ve iyi drene edilmiş toprağa ihtiyacı olduğunu bilmemiz gerekir.
Sakinleştiricidir. Lavantanın hoş aroması sivrisinekleri rahatsız eder ve en iyi şekilde bahçeye veya kapıların, pencerelerin ve eğlence alanlarının yakınında bulunan saksılara dikilerek kullanılır.
Daha da yüksek bir koruma seviyesi için, bitkiyi cildinize sürterek fayda da sağlayabilirsiniz. Son derece etkili Doğal Sivrisinek Kovucu Sprelerin de lavanta kullanılmaktadır .
-
SARIMSAK
Sarımsakla doldurulmuş yiyecekler yemek, çok miktarda tüketmediğiniz sürece sivrisinekleri kovmazken, büyüyen sarımsaklar sivri sinekleri kovar. Dikmek sadece sinekleri caydırmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda yemeklerinizi tatlandırmak için kendi lezzetli sarımsak kaynağınıza sahip olursunuz. Yetiştirmesi kolay olan bir bitkidir.
-
BİBERİYE
Bahçenizde fesleğen yetiştirecekseniz, neden orada da biberiye yetiştirmiyorsunuz? Bitki bahçenizde sivrisinek kovucu gücü iki katına çıkaracaksınız diyebiliriz.
Biberiye birçok yemekte lezzetlidir, ancak böcekler kokusundan uzak durur. Diğer böceklerden korumak için bu otu kadife çiçeğinizin yakınına dikebilirsiniz. Biberiyeyi zemin örtüsü olarak kullanabileceğiniz gibi saksıda da yetiştirebilirsiniz.
Biberiye tam güneşe ve nemli fakat iyi drene edilmiş toprağa ihtiyaç duyar.
Kuru veya yaş yakıldığında dumanı da etkili olacak ve farklı bir aroma sizi rahatsız etmeyecektir.
-
KOKULU SARDUNYA
Kokulu sardunyalar, sayısız bahçıvan ve bahçecilik sitesi tarafından önerilen bir başka popüler sivrisinek kovucu bitkidir.
Kokulu sardunyalar, limonlu bir koku yayar, böceklerin nefret ettiği bir kokudur. Onları tam güneşte ekin ve Yaz aylarında yeterli nem aldıklarından emin olun.
Sardunyalar ayrıca inanılmaz derecede çekici bir dekoratif parça oluşturabilecek özellikle muhteşem çiçeklere sahiptir. Sıcak, güneşli ve kuru bir iklimi tercih ederken, soğuk iklim bölgelerinde sık budanmak şartıyla saksılarda yetiştirebilirsiniz.
Fesleğen bitkilerinizi, çimenli alanlarda zemine yakın, dış mekan aydınlatma armatürlerine ve ön kapılara yakın ve veranda setleri ve masaları gibi sivrisineklerin genellikle toplandığı yerlerde tutun.
-
ARI BALSAMI
Kötüleri caydırırken, arılar ve kelebekler gibi iyi böcekleri çeker. Monarda veya nane olarak da bilinir. Kokulu yağları serbest bırakmak için yapraklarını ezmeniz yeterlidir. Ayrıca, tüm yaz boyunca kırmızı, pembe, lavanta, beyaz veya mor tonlarında rengarenk çiçekler açar.
-
DİŞ İPİ ÇİÇEĞİ ( AGERATUM)
Bu çekici yıllık çiçek, sivrisinekleri kovmaya yardımcı olan bir kimyasal madde içerir – ama aynı zamanda evcil hayvanlar veya insanlar tarafından yutulduğunda zehirlidir.
-
ADAÇAYI
Arka bahçenizde saklsılarınızda adaçayı yetişir. Bitkinin bir kısmını çevreye attığınızda kokusu böcekleri uzak tutacaktır. Adaçayı ayrıca kurutulabilir ve ev yapımı böcek spreyi yapmak için kullanılabilir. Bitki çayı olarak da içilen bu çay sakinleştirici özelliğe sahiptir.
-
HODAN
Bahçenizde domates veya lahana yetiştiriyorsanız, hodanlar en iyi arkadaşınız olabilir. Zararlı böcekleri ve hayvanları uzaklaştırabilecekleri için onları sebze bitkilerinizin yanına koyabilirsiniz. Sinekler sebzelere zarar veremeyeceği gibi siz de rahat olabilirsiniz.
-
PELİN OTU
Köpeğiniz veya kediniz varsa, pelin otu sizin için iyi bir bitkidir. Doğal bir pire kontrolörü olarak bilinir ve bu bitkinin su infüzyonunu tüylü arkadaşlarınıza ve mobilyalarınıza püskürtebilirsiniz. Ancak koku hayvanlara ağır gelebileceğinden fazla kullanmamaya dikkat edin. Sinek ve pire kovucu olarak tanınır.
-
SOLUCAN OTU
Parlak sarı çiçekleriyle bilinen solucanotu, sinek kovucu olmasıyla ünlüdür. Yaprakları cildinize sürtebilir ya da evinizin içine püskürtebilirsiniz. Bu sayede içinden bir aroma çıkar ve sinekleri kovar.
-
PAPATYA / KRİZANTEM
Krizantemlerde pire otu bulunması, onları çok çeşitli böcekleri uzak tutmada oldukça etkili kılar. Bitkinin karıncaları, hamamböceklerini, keneleri, örümcek akarlarını ve pireleri vb. kovduğu bilinmektedir. Diğer bazı bitkilerin aksine, krizantemler tahtakurularını da uzak tutar.
Ancak yine de koruma için odanıza tahtakurularına dayanıklı spreyler sıkmanız tavsiye edilir. Ancak bu, krizantemlerin mükemmel bir doğal böcek kovucu olduğu gerçeğini değiştirmez. Aslında, çeşitli böcek öldürücüler bitkinin hayati elementi olan piretrum içerir. İçilirse doğal antibiyotik görevi görür
-
ALYUM
Allium’lar bahçenizde hem görsel hem de işlevsel olarak harika bir bitki oluşturur. Bitkiler, altı metre yüksekliğe kadar büyüme potansiyeline sahiptir. Doğal olarak geniş spektrumlu insektisitler ( böcek kovucu) olarak bilinirler.
Her türlü böcek ve böceği evinizden ve bahçenizden uzak tutarlar. Buna lahana solucanları, yaprak bitleri, sümüklü böcekler ve havuç sinekleri dahildir. Domates, patates, brokoli, biber vb. içeren bir sebze bahçeniz varsa, yanlarına allium dikmekten fayda olacağını bilmeniz lazımdır.
SİVRİSİNEKLER EN ÇOK HANGİ BİTKİDEN NEFRET EDER?
Yukarıdaki bitkiler sivrisinekler tarafından en çok nefret edilen bitkilerdir, ancak çoğunlukla yalnızca doğal yağları ( suyu) salındığında etkilidir.
Bu yağlar, ticari böcek spreylerinde yaygın olarak kullanılmaktadır, ancak sadece haşereleri caydırmakla kalmayacak, aynı zamanda açık hava eğlencesine davetkar bir atmosfer katacak olan mumlara da dönüştürülebilir. Hem mum yanar hemde sinekleri kovalar.
HANGİ BİTKİLER SİVRİSİNEKLERİ ÇEKER?
Bazı bitkiler sivrisinekleri kovmaya yardımcı olurken, diğerleri onları çeker, bu nedenle bahçenizde bu bitkilerden kaçınılması en iyisidir.
Araştırmalar sivrisineklerin bazı bitki türlerini besin kaynağı olarak kullandığını buldu. Sivrisinekler nektar, meyve suyu, bitki özsuyu ve diğer bitki salgıları da dahil olmak üzere şekerli bitki sıvılarını tüketir. Bunları veren bitkiler onları çekecektir.
Özellikle sivrisineklerin kuş kirazı ( Prunis pensylvanica ), adi süt otu ( Asclepias syriaca ), adi su sümbülü ( Pontederia crassipes ) ve su marulu ( Pistia cinsindeki bitkiler ) üzerinde yaşadığı veya topladığı gözlemlenmiştir .
Nilüferler, yasemin çalıları ve papirüs gibi bitkiler de potansiyel sivrisinek çekicilerdir.
Bunların yanında su birikintileri, çürük meyve ve sebzeler sinekler için yaşam alanı olduğunu bilmemiz gerekir.