Tavşanlar, en sevilen evcil hayvanlarından biridir. Harika hayvanlardır. Ama aynı zamanda en yanlış anlaşılanlardan biridir de.
Bazı önemli bilgiler:
-
Tek bir tavşan, yalnız bir tavşandır
Tavşanlar sosyal yaratıklardır ve en mutlu oldukları türler kendi türleriyle birliktedir. En iyi kombinasyon kısırlaştırılmış erkek ve kısırlaştırılmış dişidir. Kendi başlarına tutulurlarsa aşırı derecede üzgün ve depresif olabilirler.
-
12 yıla kadar yaşayabilirler, Hızlı Ürerler.
Evcil tavşanlar sekiz ila 12 yıl arasında yaşayabilir. Bu nedenle, tavşanları almadan önce onlara bu kadar süre bakıp bakamayacağınızı düşünmekte fayda var. Dişi tavşan 5-6 aylık iken cinsel olgunluğa ulaşır. 1 ay hamilelikten sonra doğum yapar. ( 3- 8 civarı yavru yapar)Doğum olduktan 24 saat sonra yine hamile kalabilir. Anneler yaklaşık 1 ay emzirir.
-
İşitmede ustadırlar
Çoğu tavşan aslında kulaklarını 180 derece çevirebilir. Bu döndürme, bir sesin tam yerini saptayabilir.
-
Görüşleri de fena değildir
Tavşanların neredeyse 360 derecelik bir görüşü vardır, Çoğunlukla gözleri açık uyusalar da ancak gözleri kapalı doğarlar.
-
Yabani tavşanlara, düşündüğünüzden daha yakınlardır
Bu evcil hayvanlar evcilleştirilmiş renklerde ve cinslerde olabilir, ancak dünyaya bakış açıları vahşi akrabalarınınkine çok yakındır. Bir av türü oldukları için (vahşi doğada diğer hayvanlar tarafından avlanırlar sürekli bir alarm durumundadırlar. Bu, birçok tavşanın neden yakalanmayı sevmediğini ve kaçmayı, saklanmayı, kıstırma veya ısırmaya çalıştığını açıklar
-
Tavşanlar gizli bir kod kullanarak iletişim kurar
Aslında bu gizli bir kod değil ama vücut hareketlerinin çok incelikli olmasından kaynaklandığını düşünebiliriz. Tavşanlar endişeli olduklarında yüz kaslarını sıkar ve vücut pozisyonlarını değiştirirler.
-
Tavşanlar ve kobaylar iyi arkadaş olmazlar. En iyi arkadaşı kendi türleridir.
Bu küçük evcil hayvanlar mükemmel bir eş olarak satılırdı. Ancak uzmanlar artık türlerin ayrı tutulması gerektiği konusunda hemfikir. Her iki hayvan da farklı iletişim yöntemleri kullanır, bu nedenle birbirlerini anlayamazlar ve ayrıca farklı yiyeceklere ihtiyaçları vardır. Ayrıca, tavşanlar kobayları yaralayabilir ve öldürebilir.
-
Bazı vapurlarda tavşanlara yasaktır
Efsaneye göre, yiyecek için taşınan tavşanlar, 17. yüzyıldan kalma bir geminin gövdesini delerek birçok denizcinin ölümüne neden oldu. Bu güne kadar, Birçok ülkede tavşanın gemiyle kafessiz gemi ve bezzerleriyle gitmesi yasaktır.
-
Tavşanlar, adet ( regl, aybaşı, cinsel kanama ) görür mü?
Tavşanların adet gördüğü şeklinde halk arasında yanlış bir bilgi var. Bu doğru değildir. Normalde sarı olan tavşan idrar rengi bazen turuncu, kahverengi hatta kırmızı bile olabilir. Bunun yediği gıdaların renkleri (pigmentleri) ile alakalı bir durumdur ya da idrar yolunda taş oluşumuna bağlı bir problem olabilir.( havuç, ıspanak gibi gıdaların çok tüketilmesi sonucu görülebilir) .Bazen de stres ve kullanılan anbiyotiklere bağlı idrarda renk değişikliği görülebilir. Genellikle bu durum adet görme diye yanlış bilinir. Gıdaya bağlı olanın sağlığı tehdit edici bir yanı yoktur. Tedavi gerektirmez.Aralıklı olarak 2-3 gün sürer. Ancak hematüri denilen idrar yolunda kanama varsa veterinerin görmesi gerekir. Bunların dışında vulva ve uterus yani genital organlar kökenli bir kanama varsa bu da veteriner müdahalesi gerektirir. Uterusta tümör, kanser, uterus kalınlaşma gibi sebepler de olabilir. Yine İdrar renk değişikliği, böbreklerden mesane yolu taşlardan da kaynaklanabilir
-
Aşırı büyümüş dişler tavşanlarda yaygındır
Ancak aşırı büyümüş diş problemlerinin çoğu önlenebilir. Birçok hayvan sahibi, tavşanlarında apse gibi bir diş veya buna bağlı ağız problemi geliştirdiği için sorunlar yaşar. Ancak tavşan dişi sorunlarının büyük çoğunluğu, bazıları genetik olmasına rağmen, onları doğru yiyeceklerle besleyerek önlenebilir.
Tavşanlar, kemirmek için sürekli bir saman veya taze ot kaynağına ihtiyaç duyarlar – aslında günlük diyetlerinin yüzde 90’ı bu maddelerden oluşmalıdır. Sindirim ve diş sağlığını korumak istiyorlarsa, sonsuz bir saman ve ot kaynağı şarttır. Kemirerek dişlerini törpülemiş olurlar.
Dikkat!
Taze kesilmiş çim tavşanlar için zehirlidir, bu nedenle onlara çok verilmemelidir.
-
Tavşanlar mutlu olduklarında zıplarlar ( pinky)
Bir tavşanın havadaki mutlu zıplaması, vücudunun bükülmesi ve ayakların tekmelenmesi saf bir neşe gibi açıkça göründüğü zaman mutlu olduğunu bileceksiniz.
-
Sağlıklı kalmak için çok fazla alana ihtiyaçları vardır
Çalışmalara göre, koşmak için yeterli alana sahip olmayan genç tavşanların kemiklerini kırma olasılığı daha yüksektir.
-
Çok temizlerdir
Tavşanınızın alt bölgesinde kaka varsa, bu bir sağlık sorununun işareti olabilir, bu nedenle genel bir kontrol için onu veterinere götürmek iyi bir fikirdir. Banyo yaptırılmaz.
-
Havuç onlar için her zamanen iyi yiyecek değildir
Kök sebzeler bir tavşanın diyetinin doğal bir parçası değildir ve havuçlar şeker bakımından yüksektir, bu nedenle sadece ara sıra ve küçük miktarlarda beslenmelidir.(Tavşanlar ıspanak, su teresi, taze otlar….gibi yapraklı yeşillikleri sever.)
-
Tavşanlar alacakaranlığı sever.
Bu, çoğunlukla alacakaranlıkta ve şafakta ve gece boyunca belirli dönemlerde aktif oldukları anlamına gelir.
-
Çok sosyallerdir
Tavşanlar insanların etrafında olmaktan hoşlanırlar ve genellikle sahiplerini görsel ve işitsel olarak tanırlar. Ancak av hayvanları oldukları için dört ayaklarının da yere sağlam basmasını tercih ederler. Bunların eğitilebilecekleri söylenir.
-
Tavşanlar kendi kakalarını yerler
Akıllı sindirim sistemleri nedeniyle, caecotroph adı verilen dışkı üretirler. Bunları yiyerek, mümkün olan en fazla besini aldıklarından emin olurlar. Yemeleri doğaldır. Ve besini hiç israf etmezler. Her zaman da yemezler. vitamin ve mineral eksikliği baş faktördür.
-
Kulakları aşağı düşmek için tasarlanmamıştır
Hiç sarkık kulaklı vahşi bir tavşan gördünüz mü? Yetiştirme ve tavşanları olabildiğince sevimli gösterme takıntımız, bazı tavşan türlerinin sarkık kulaklara ve düz yüzlere sahip olduğu anlamına geliyordu. Bunun için genetikle oynama veya devamlı kulaktan tutna sevme hareketleri kulak kıkırdaklarını zedelemektedir.
-
Yavru tavşan nasıl beslenir? Yavru tavşan ele alınır mı?
Yavru tavşanı ele almak iyi değildir. Koku geçeceği için anne onu sahiplenmez ve ölebilir. İllede almak gerekiyorsa eldiven kullanılmalıdır. Anne tavşan yavrularını yaklaşık 1. 1,5 ay emzirir. Günlük üç beş defa yuvaya emzirmeye ve kontrole gider. Eğer anne emzirme yapmıyorsa veya anne ölmüş ise kesinlikle başka hayvanın sütü verilmemelidir. Tavşan yiyecekleri sulandırılabilir veya ona uygun mama alınabilir.
Tuvaletlerini yapamıyorlarsa uyarılması gerekir.
Tavşan Bakımı Nasıl Yapılır?
Tavşanınız için sağlam bir zemine, kağıt yataklara, oyuncaklara, bir tuvalet kutusuna ve bir saklanma kulübesine sahip bir kafese ihtiyacınız olacaktır.
Tavşanlar sınırsız miktarda ot ve suya erişebilmelidir. Kemirmeyi severler.
Samana ek olarak tavşanınızı günde 2-3 kez farklı yiyeceklerle besleyin; onlara birkaç fincan tavşan peleti ( kuru yiyecek) ve karışık sebzeler verin. az yerler devamlı yerler.
Tavşanlar çok fazla egzersiz yaparlar, bu nedenle mümkünse günde en az 6-8 saat dışarı çıkmalarına veya oynamalarına izin verin.
Evi nasıl olmalıdır?
Uygun bir konut tipi seçin. Tavşan rahatça uzanabilmeli ve uzanabilmeli ve yine de yiyecek, su ve bir tuvalet kutusu için yeri olmalıdır.
Ahşap zeminli dış mekan barakaları amonyak( idrar) tutma eğilimindedir ve tavşanınız için sağlıksız olabilir. Bir tel zemin ve çevre ince delikli olmalıdır. Kalvenizli tel olabilir. Halk arasında buna tavuk teli de denmektedir.
Tavşanın hareket etmesi için ekstra alan sağlamak için bir egzersiz alanı olmalıdır.
Büyük tavşanların daha büyük konaklama yerlerine ihtiyacı olacak. Tavşanın serbestçe hareket edebilmesi ve uzanabilmesi gerekir. Tavşanınızın oynayabileceği kadar büyük bir kafese sahip olduğunuzdan emin olun!
Bazı sahipler “Serbest Menzilli Tavşan Barınağı” denilen şeyi yapmayı sever. Burası, tıpkı bir köpek ya da kedide olduğu gibi, tavşanınıza evin bir bölümünün ya da tamamını serbest bıraktığınız yerdir. Bununla birlikte, tavşanların çok çiğneyenler olduğunu ve denetimsiz bırakılmaması gerektiğini unutmayın. Serbest dolaşım alanı “tavşan geçirmez” olmalı ve tavşanınızın çiğnemesi için tel, süpürgelik ve halı, kablo içermemelidir.
İdrar yanıklarını ve yaraları önlemek için sert zeminlerin daha sık temizlenmesi gerekir. Yataklar tavşanlara karşı güvenli ve toksik ( zehirli) olmamalıdır. Tel zemin daha az sıklıkta temizlenebilir ve yünlü ırklar için dışkı, yatak ve idrarın kürküne yapışmaması için gereklidir (Aksi takdirde tavşan her zaman kırpılmalıdır). ağrıyan dizleri önlemek için her zaman bir tel kafes içinde dinlenme minderleri olmalıdır. Büyük ırklar için daha fazla ağırlığa sahiptir ve tel zeminler için uygun olmayabilir.
Tavşanlar kara hayvanlarıdır ve eşleştirme yapılacaksa dikkatli yapılmalıdır. Bir başkasının arkadaşlığından yararlanan tavşanlar olsa da (hormonal saldırganlığı en aza indirmek için kısırlaştırabilirsiniz.) Bazıları sabit olsa bile asla başka bir tavşanla bağ kurmayabilir. En başarılı çiftler sabit erkek/dişi çiftleridir. Sabitlenmemiş tavşanlar genellikle ürker veya kavga
Tavşanlar doğal alanda tuvalet ile dinlendiği alanı yakındır. onun için kafesin bir köşesini tekrar tekrar kullanırlar. Küçük bir çöp kutusunu ( tuvalet yerini) gazete ile kaplayın, ardından saman ekleyin ve tavşanın tercih ettiği köşeye yerleştirin.
Tavşanın oyun alanına ikinci bir tuvalet kutusu koymak iyi olacaktır.
Tavşanınızın kafesinde bir saklanma yeri oluşturun. Tavşanlar yırtıcı hayvanlardır, bu nedenle kütükler veya karton kutular gibi saklanma yerleri sağlamak onların iyiliği için iyidir.
Tavşanlar çiğnemeye bayılır ve dişlerini sağlıklı tutar. Atıştırmalık olarak tavşan çiğnemeleri sağlamazsanız, mobilyalarınızı veya etrafta duran diğer eşyaları çiğneyebilir.
Tavşanınızın her zaman çiğnemek için güvenli bir şeyi olduğundan emin olun. Bu dişlerini aşındıracak ve yaralanmayı önleyecektir.
Yiyecek, Atıştırmalık ve Su
Sınırsız ot veya saman koyun. Bu, tavşan diyetinin ana bileşenidir ve bu nedenle her zaman mevcut olmalıdır. Yulaf, buğday , arpa samanı da olabilir. Tavşan kafesinin temiz bir alanına günlük olarak koyun.
Büyüyen genç tavşanlar için (4 aya kadar), bu yaşam evreleri için ihtiyaç duyulan ekstra kaloriyi sağlamak için yonca ile ve kuru gıda ile besleyebilirsiniz.
Tavşanlar otoburdur ( ot yiyenler) ve sebzeler bile kilo almalarına neden olabilir (sebzelerle çok sık beslemekten kaçının veya tavşanlar gençse hassas bağırsakları olduğundan). Peletler samandan daha konsantre enerjilidir ve idareli beslenmelidir.
- Tavşanınızın tek başına peletler ( kuru yiyecek ) ile yaşayamayacağını unutmayın. Tavşanın sindirim sistemi için çimen otu şeklinde uzun saplı sindirilemeyen liflere sahip olması tüy yumağı (trikobezoar) oluşumunu önlemek ve sindirim sistemini iyi ve sağlıklı tutmak için çok önemlidir. Uzun saplı lifleri çiğnemek ayrıca tavşanın sürekli büyüyen (hypsodont) dişlerini aşındırmaya ve diş problemlerini önlemeye yardımcı olur.
Bebek tavşanlar 3-4 aylık olana kadar istedikleri kadar yonca peleti alabilirler.
sebzeleri sadece ikram olarak verin. Tavşanlar havuçları sevmeleriyle ünlüdür, ancak bunlar yüksek şeker içeriğine sahip oldukları için yalnızca ara sıra verilmelidir. Sebzeler bir zevktir. Sebzeleri tamamen yıkayın ve mümkünse organik yeşillikleri besleyin. Tavşanınız için güvenli yapraklı bazı yeşillikler:
Roka, Havuç türleri, Yapraklı marullar (kırmızı, yeşil, marul), Şalgam, Karahindiba yeşillikleri, nane , Reyhan, Kişniş, Su teresi, Dereotu, lahana türleri,
Yine şunlar da Tavşanınız için güvenli, ancak daha küçük miktarlarda verilmesi gerekir:
Maydanoz, Pazı, Ispanak, Pancar yaprağı, Hardal yeşilliği
Tavşanınıza vermekten kaçınmanız gereken yeşillikler ise soğan yeşillikleri, sarımsak yeşillikleri gibi..
Peletler (Katı kuru gıda )aslında tavşanınızın beslenmesi için gerekli değildir, ancak bazı besin değerleri vardır ve tavşanınız için sağlıklı bir atıştırmalık olabilirler. Çok fazla pelet tavşanınızı hızla obez yapabilir ve bir dizi sağlık sorununa neden olabilir.
Gün içinde peletleri biterse (veya hemen yutarlarsa) sorun değil. Tavşanınızı daha fazla saman yemeye teşvik edebilirsiniz.
Meyveler şeker bakımından yüksektir ve idareli beslenmelidir.
Tavşanınıza sağlıksız yiyecekler vermekten kaçının. Mısır, marul, domates, lahana, fasulye, bezelye, patates, pancar, soğan, ravent gibi bazı sebzeler tavşanlar için çok iyi değildir. Ara ara olabilir.
Tavşanlara ekmek, çikolata, şekerleme, süt ve pişmiş hiçbir şey gibi insan gıdaları verilmemelidir. Her ne kadar bunları yeseler de sindirim sıkıntıları yaşayabilirler.
Tavşanınıza çok sulu veya devamlı marul vermeyin. Bağırsaktaki iyi bakterilerin ishale ve sindirim rahatsızlığına neden olarak onları öldürebilir.
Bir tavşanın herbisit veya böcek ilacı püskürtülmemiş otları yemesine izin verebilir ve tavşanın çimenlerde ne yiyeceğini seçmesine izin verebilirsiniz
Bol miktarda temiz su sağlayın.
Tatlı su her zaman mevcut olmalı ve günlük olarak değiştirilmelidir. Hamsterleri beslemek için kullanılan türden bir kaba veya bir şişeye koyabilirsiniz, ancak tavşan boyutunda olmasına rağmen bir kase su kolayca dökülebilir. Asla bitmediğinden emin olun ve kontaminasyonu önlemek için sık sık temizleyin.
Tavşana Egzersiz ve Oyun imkanı sağlamalıdır
Kendinizi yavaş yavaş tavşanla tanıştırın. İlk tavşan aldığınızda yuvasına alışması için kafesine bırakın. Ona hemen yaklaşmayın ve onunla oynamaya başlamayın, çünkü henüz tam olarak yerleşmedi ve sizi gerçekten tanımıyor ve size henüz güvenmiyor.
Yeni bir tavşana yavaş ve sakin bir şekilde yaklaşın, böylece tavşan korkmaz. Tavşanlar çok çabuk korkarlar ve çok iyi göremezler, bu yüzden yaklaşmadan önce konuşmalısınız.
Tavşan meşgul gibi görünüyorsa veya uzanıyor ve sakin görünüyorsa ona yaklaşmamaya çalışın. Bu tavşanı ürkütebilir.
Tavşanı günde birkaç saat (eğer mümkünse 6 ila 8 saat) dışarıda bırakın. Tavşanlar zıplamayı ve etrafta koşmayı severler . Tavşanınızla oynayabilir veya kendi başına eğlenmeye bırakabilirsiniz
Eğer arkadaşı değilse, Kedileri, köpekleri ve yırtıcı kuşları her zaman tavşandan uzak tutun.
Evinizi tavşan zararlarından nasıl korursunuz ?
Tavşanın çiğneme ve kazma içgüdüleri, tavşan sahipliğinin en sinir bozucu kısmıdır. Tavşanlarımıza iyi bir hayat yaşama ve oturma odasına yakınlaştırma şansı vermek istiyorsunuz. Ama küçük yaramazlar, yapmamaları gereken şeylere girmeye devam ediyor. Telleri çiğnerler ve halıyı kazarlar. Koltukları yırtarlar, çiçekleri kazarlar.
Tavşanımızı içine girebilecekleri tehlikeli şeylerden ve evlerimizi tavşanımızın yıkıcı davranışlarından korumak istiyorsak, evlerimizi tavşanlara karşı güvenli yapmak bazı çalışmalar yapmalıyız .
Tavşanlar telleri çiğnemeyi severler, bu yüzden sizinkilerin kapalı veya korunmuş olduğundan emin olun. Elektrik olan bir teli kemirdiğinde tavşan çarpılıp ölebilir veya evinizde yangın çıkabilir.
Tavşana bir sürü oyuncak verin. Karton kutuları ve eski kitaplar, defterler, odun parçalarını çiğnemeyi severler. Tavşanınızla küçük bir top ya da doldurulmuş oyuncak fırlatarak oynamayı da. Eski havluları da (kemirilebilir veya çizilebilir) gibi evde olan bazı eşyaları daoyuncak olarak kullanmasını sağlayabilir siniz
Tavşanınızı Sosyalleştirmek
Tavşanı dikkatlice al. Tavşanlar kırılgan vücutlara sahiptir ve dikkatli tutulmalıdır. Arka ve ön bölgesinin altına bir el koyun ve vücudunuza yakın tutun. Asla bir tavşanı kulaklarından tutmayın.
Tavşanı sert bir şekilde tutmayın veya açıkça zevk almadığı zaman onu tutmaya çalışmayın. Tavşanlar rahat olmadıklarında kolayca strese girerler.
Tavşanlar çok sosyal hayvanlardır ve bütün gün yalnız bırakılırlarsa yalnızlaşırlar. İnsanlarda olduğu gibi, tavşanlarda da yalnızlık daha kısa bir ömre yol açar . Tavşanınızın mümkün olan en iyi hayatı yaşamasını istiyorsanız, onlarla vakit geçirmeniz gerekir.
sabırlı olun ve size yaklaştıklarında tavşanınızı yavaşça okşamaya başlayın.
Tavşanlar başlarının üstünü ve kulaklarının arkasını okşamayı tercih ederler.
Birçok tavşan, onları yanaklarından okşadığınızdan ve sırtlarından aşağı doğru hafif vuruşlarla okşadığınızdan da hoşlanır. Popüler inanışın aksine, tavşanlar kulaklarına dokunduğunuzda genellikle çok fazla umursamazlar. Rahatsız da olurlar.
Tavşanınıza güzel bir baş ve sırt masajı yapmayı deneyin. Genellikle tavşanlar bunu o kadar çok severler ki, yere gömülürler ve dişlerini gıcırdatarak mırlamaya başlarlar. Bu mutluluktur.
Çoğu tavşan, ayaklarını, özellikle de arka ayaklarını okşadığınızdan hoşlanmaz. Kuyrukları ve popoları da genellikle sınırların dışındadır. Tavşanlar genellikle insanların midelerine veya karınlarının altına dokunmalarından hoşlanmazlar, ancak bu, gerektiğinde çok fazla yaygara yapmamaları için tavşanınızı yavaş yavaş duyarsızlaştırmak isteyebileceğiniz bir alandır.
Çoğu tavşan yakalanmayı sevmez . Tavşanlar av hayvanları olduklarından, avcılara karşı asıl savunmaları kaçma yetenekleridir. Yakalandıklarında sık sık korkarlar çünkü kapana kısılmış hissederler. Aniden kötü bir şey olursa kaçamazlardı, bu yüzden tavşanlar ayakları yere bastığında bunu tercih ederdi.
Bu nedenle, tavşanınızla günlük olarak etkileşime girerken, onları çok sık almamak en iyisidir. Onlarla her oynadığınızda tavşanınızı yerden kaldırırsanız, sizi tutulma korkusuyla ilişkilendirmeye başlayacaklar ve sizden kaçacaklardır.
Ancak tavşanınızı almanız gereken zamanlar vardır. İster tırnaklarını keserken ister tehlikeli bir yerden uzak tutmak için. Bu nedenle, ara sıra tavşanınızı toplama alıştırması yapmak en iyisidir, böylece onları düzgün bir şekilde idare edebileceğinizi bilirsiniz.
Tavşanı yerden almak için bir elinizi alt kısmına, diğer elinizi ön ayaklarının arkasındaki göğsüne koyun. Yavaşça kaldırın ve kollarınızda veya göğsünüzde tutun. Daima arka taraflarının desteklendiğinden emin olun. Tavşanların nispeten zayıf dikenleri vardır. Yanlış tutulursa tekmeleyip sırtlarını incitebilirler.
Temel Tavşan beden dili Göstergeleri
Tavşan vücut dili benzersizdir. Bize tam olarak ne demek istediklerini anlatmak için kulaklarını, kuyruğunu, burnunu ve vücut pozisyonlarını kullanırlar. Tek yapmamız gereken davranışsal işaretleri öğrenmek ve dikkat etmek.
Tavşanınızla sosyalleşirken fark edebileceğiniz bazı temel tavşan davranışlarını bilmemiz gerekir.
sıçrama- zıplama: Genellikle odanın etrafında biraz yakınlaştırma ile birlikte havada bir sıçrama ve bükülme. Bu, tavşanınızın çok mutlu olduğu anlamına gelir.
Tedbirli/Meraklı: İlgilenilen bir nesneye kulakları önde ve kuyrukları aşağıda olacak şekilde parmak uçlarında yavaşça yaklaşırlar. Arka ayaklarıyla olabildiğince uzağa uzanabilirler, aynı yerde kalırlar, böylece korkarlarsa acele etmeye hazır olurlar.
Çeneleme : Tavşan, kendisine ait olduğunu iddia etmek için çenesini bir nesneye sürtecektir. Tavşanların çenelerinin altında koku bezleri vardır, bu onların kokularını etrafa yayar ve diğer tavşanların buranın tavşanınızın bölgesi olduğunu bilmesini sağlar.
uyuklama: Flopping, tavşanların kendilerini yanlarına atıp uyudukları zamandır. Alışkın değilseniz ürkütücü olabilir, çünkü tavşan ölmüş gibi görünüyor, ama aslında bu, tavşanınızın kendini çok güvende hissettiği anlamına geliyor.
Kabarma: tavşanınızın bir top gibi kabarması ve bir somun ekmeğe benzemesidir. Bu genellikle tavşanlar için rahat bir pozisyondur ve özellikle soğuk aylarda genellikle bu pozisyonda uyurlar.
Ayakta dikelme: Bu, tavşanınızın arka ayakları üzerinde durduğu zamandır, bu onun meraklı olduğu ve daha iyi bir bakış açısı elde etmeye çalıştığı anlamına gelir. Bu, karşı konulmaz olan sevimli tavşan davranışlarından bir diğeri. Ve tavşanın bunu biliyor! Bu şekilde ikramlar için yalvarır.
Mırıldanma : Tavşanınızı okşarken çok dikkatli dinlerseniz, onun dişlerini hafifçe gıcırdattığını duyabilirsiniz. Ve eğer elinizi başının üstüne koyarsanız, hafif bir titreşim hissedebileceksiniz. Tavşanlar mutlu ve memnun olduklarında böyle yaparlar. Bir kedinin mırlaması ile aynı anlama gelir.
Sinirli /Agresif : Tavşanlar genellikle çok nazik yaratıklardır, özellikle de kısırlaştırılmışlarsa. Bir tavşan saldırgan davranışlar sergiliyorsa, kulaklarını geri çeker ve sizi uyarmak için size hırlar. Ama bir tavşanın birdenbire birine saldırması çok nadirdir.
Yumruk Vuruş : Tavşanınız güçlü arka ayaklarını yere vurduğunda. Hatta geceleri sizi uyandıracak kadar gürültülü olabilir. Bu, tavşanınızın tehlikeyi sezdiği veya yaptığınız bir şeye çok üzüldüğü anlamına gelir.
Tavşanınızın size daha erken güvenmesine yardımcı olacak birkaç ipucu:
- Tavşanınızın yanında sessizce yere oturun ve size yaklaşmasına izin verin. Bu konuda sabırlı olmanız gerekecek. Er ya da geç, tavşanınız meraklanacak ve size gelecek.
- Mecbur kalmadıkça tavşanınızı yerden kaldırmayın (örn. onu bir taşıyıcıya koyun, tırnaklarını kesin, vb.). Çoğu tavşan tutulmayı sevmez, bu yüzden her yaklaştığınızda onları alacağınızı düşünürlerse kaçmaları daha olasıdır.
- Tavşanınıza biraz ikram edin (ılımlı olarak). Sindirimi için kötü olduğu için ona çok fazla ödül vermek istemezsiniz, ancak tavşanınıza biraz rüşvet vermenizde bir sakınca yoktur. Kuru üzüm, olabilir.
- Tavşanlarınızla bağ kurmak, başlangıçta biraz zor olabilir, çünkü onlara ikram edilmekten ve ara sıra kulaklarının arkasını biraz kaşımaktan hoşlanırlar, ancak insanları şaşırtacak şekilde, çoğu zaman daha az yakalanmaktan zevk alırlar. Bunun nedeni (özellikle onları ilk aldığınızda) rahatlık alanlarından çıkarılmaktan hoşlanmamalarıdır ve bu da kendilerini açıkta hissetmelerine neden olabilir.
- Başta her denediğinizde öfkeyle ısırıp kaşınırlarsa cesaretiniz kırılmasın. Hemen hemen her yeni tavşan sahibi için böyledir. Nazik ve sakin olmayı unutmayın ve kendinize veya tavşana kızmayın. Üzerinde çalışmaya devam edin, başarılı bir şekilde yaptığınızda, onlara iyi bir iş çıkardıklarını bildirmek için elma gibi küçük bir muamele yapın.
- Tavşanlarınızla bağ kurduğunuzda, onlarla mümkün olduğunca etkileşime geçin. Bu, tavşanların meraklı ve oyuncu hayvanlar olduğu ve geri aldıkları kadar sevgi verecekleri için çok ödüllendirici olan mutlu ve harika bir ilişki kurmaya yardımcı olur.
Oynamak için bir program ayarlayın. Bu, tavşanınıza her gün dört gözle bekleyecek bir şey verecektir. Buna zaman ayırdığınızdan emin olun çünkü tavşanınız size eşlik etmeyi sevecek ve biraz egzersize ihtiyaç duyacaktır.
Tavşanınızı Sağlıklı Tutmak
Kafesi her hafta temizleyin. Çalışırken tavşanın gözetim altında olduğundan emin olun. Kafesteki kirli samanı veya talaşı boşaltın, sıcak, sabunlu suyla yıkayın, iyice durulayın ve kurumasını bekleyin. Sert zeminlerde temiz saman veya talaşla, tel zeminlerde tepsileri temizleyin.
Tuvalet kutusunun her gün değiştirilmesi ve her hafta %10 beyaz sirke solüsyonu ile iyice dezenfekte edilmesi gerekir. İyice durulayın ve kurumaya bırakın
Birden fazla tuvalet kutusuna sahip olun, böylece diğer kutu kirliyken veya temizlenme sürecindeyken temiz olanı değiştirebilirsiniz.
Tavşan idrarı çok alkalidir ve çöp kutusunun yüzeyinde kristaller birikebilir ve kireç çözücü bir solüsyonun kullanılmasını gerektirebilir.
Sıcaklığı tavşanınız için doğru tutun. Çok sıcağı sevmezler. Tavşanınız dışarıdaysa, bol miktarda gölge sağlayın ve gerçekten ısınırsa, tavşanın serin kalmasına yardımcı olmak için onları içerideki klimaya getirin veya barakaya donmuş su şişeleri yerleştirin. Tavşanlar sıcak çarpmasından ölebilir.
Tavşanın kulakları gerçekten vücutlarının ana sıcaklık kontrol kısmıdır. Parlak kırmızı kulaklarla solumak, aşırı ısınmanın bir işareti olabilir.
Vahşi doğada olsalardı, tavşan sıcaktan korunmak için serin olan yeraltına giderdi.
Tavşanı fırçala. Yün ırkları (Dev ingiliz ve fransız , , Angora ( Ankara) gibi..) kırpılmamışsa diğerlerinden daha fazla tımarlanmaya ihtiyaç duyar. Özellikle yün lifleri ince ise günlük olarak taranmaları gerekir. Taradığınız aletin, zarar verebileceğini de unutmayın . Çünkü tavşanın derisi incedir.
Tımar etmek için yumuşak kıllı bir fırça kullanabilirsiniz. İki tavşanınız varsa, birbirlerini tımar ettiklerini fark edebilirsiniz.
Tavşanlar çok kirlenmedikçe ve kendilerini düzgün bir şekilde tımar edemedikçe yıkanmalarına gerek yoktur. Sadece gerekirse tavşanın kirli altını yıkayın. Islak kürkten kaynaklanan ani sıcaklık değişimi tavşanları şoka sokabileceğinden dolayı tavşanı yıkamayın.
Tavşanınızın hasta olup olmadığını nasıl anlarsınız
Tavşanlar av hayvanlarıdır, bu nedenle zayıflıklarını gizleme eğilimindedirler. Çok hasta olmadıkça bir tavşanın hasta olup olmadığını söylemek genellikle zordur , bu nedenle bu daha belirgin işaretleri beklemek istemezsiniz.
- İştahsızlık, özellikle en sevdikleri ikramlarda ilginç değilse
- Enerji eksikliği
- Küçük veya deforme olmuş kakalar
- Kaka yapmamak (bu acil bir durumdur)
- Kambur bir pozisyonda oturmak
- Daha önce iyi olan tuvalet yeri alışkanlıklarında bir değişiklik
- Şişkin görünümlü bir göbek
- sırtındaki beyaz alanlar deri pulları gibi görünüyorsa ve tavşan kaşınıyorsa, cheyletiella adı verilen akarlarla enfekte olabilir
Not:
Bir tavşan alıyorsanız, sağlıklı göründüğünden emin olun. Gözleri, kulakları ve burnu inceleyin – bunlar temiz olmalı ve herhangi bir akıntıdan arındırılmış olmalıdır. Ön dişler düzgün, kürkü güzel ve temiz olmalıdır. Pençelerin alt tarafı ciltte hasar veya kızarıklık olmamalıdır
Tavşanların birçok farklı kişilik tipi vardır; kimisi ürkek, kimisi tembel, kimisi arada kalmış. Eğer istemiyorsa, tavşanınızı oynamaya zorlamayın.
Asla bir tavşanı “cezalandırmaya” veya “disipline etmeye” çalışmayın. Bu taktikler genellikle korku ve savunma amaçlı ısırma yaratacaktır.
Sevimli Tavşanlar